Uitbater cafetaria sporthal hekelt uitblijven aanpassingswerken: “In een rolstoel? Nog vijf jaar geduld”

Christophe Zole op de trap naar de cafetaria. Wie (tijdelijk) in een rolstoel zit, kan een bezoekje dus wel vergeten. (foto ZB)
Redactie KW

De Heksenketel, de cafetaria van de Beselaarse sporthal, is enkel te bereiken via een trap. Uitbater Christoph Zole vindt dat niet meer kunnen en wil zo snel mogelijk een lift. Maar dat kan nog vijf jaar duren. Het gemeentebestuur zal laten bekijken of die lift er niet wat sneller kan komen.

Christoph (48) is sinds een paar jaar uitbater van de Heksenketel, de cafetaria van de sporthal. De hal dateert van 1981. “Sinds de opening is er heel weinig aan de sporthal veranderd en de cafetaria is nog altijd enkel te bereiken via de trap. Die is dus moeilijk of helemaal niet te bereiken voor minder mobiele mensen”, zegt Christoph, die ook lid van de raad voor maatschappelijk welzijn is.

“En ik bedoel daarmee niet alleen oudere mensen; ook jonge mensen kunnen door een ongeval of een breuk minder mobiel zijn. Het is niet omdat mijn moeder in een rolstoel zit, dat ik aan de alarmbel trek. Ik neem het op voor alle mensen die minder mobiel zijn. Voorts is het ook voor de leverancier van drank niet ideaal, want alles moet naar boven gesleurd worden via de trap.”

“Ik heb het euvel al dikwijls aangekaart bij de gemeentelijke overheid en sommige schepenen hebben er wel oor naar, maar een oplossing blijft uit. En er zijn nog gemeentelijke gebouwen die niet toegankelijk zijn. Dat is niet meer van deze tijd. Het gaat soms om kleine veranderingen, maar men moet het gewoon willen doen. Naar ik vernam zullen er pas in 2026 veranderingen aan de sporthal komen – dat is dus nog vijf jaar wachten.”

Meerjarenplan

“Er is inderdaad een renovatieplan voor de sporthal”, stelt sportschepen Jan Vandoolaeghe (#Team8980). “Dat omvat de volledige vernieuwing van de sanitaire installatie, inclusief het blok met de kleedkamers en de douches. De architect meent dat de kuip waarin gesport wordt nog in goede staat is, maar die moet enkele aanpassingen ondergaan op het vlak van isolatie, verluchting en verlichting. Opfrissing van de kantine staat ook op het programma en daarbij hoort een lift. De voor- en zijkant krijgen ook een nieuwe look en worden geïsoleerd.”

“De kostenraming moet herbekeken worden omdat de aanpassingen groter zijn dan gedacht. Die moeten dan opgenomen worden in de budgetten van het meerjarenplan. De opmaak van de plannen is op verschillende momenten voorgelegd, besproken en aangepast na participatievergaderingen met gebruikers van de sporthal, de sportraad en sportverenigingen.”

“De uitvoering zal niet meer in deze beleidsperiode gebeuren. Wel wordt aan de architect gevraagd of de plaatsing van een lift vroeger kan uitgevoerd worden dan de rest van de werken. In het huidige plan zit de lift in een nieuw aan te bouwen stuk.”

(NV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.