Uitbater café D’Hespe uit Tielt heeft recht op schadevergoeding na onwettige sluiting

Jeppe Verdoodt en Robbe Dejonckheere. © WME
Redactie KW

Twee jaar nadat café D’Hespe op bevel van het Tielts stadsbestuur een weekend lang de deuren moest sluiten, heeft de Raad van State de beslissing van de burgemeester vernietigd. Dat wil zeggen dat de sluiting eigenlijk onwettig was en dat uitbater Jeppe Verdoodt recht heeft op een schadevergoeding, zegt zijn advocaat.

Flashback naar 6 september 2019. Op verzoek van de politie, die bij de burgemeester klaagt over overlast die zou veroorzaakt worden door bezoekers van café D’Hespe, besluit de burgemeester stevig in te grijpen. Het stadsbestuur legt het populaire café op de Markt van Tielt tijdens het eerste weekend van het schooljaar een verplichte sluiting op.

Uitbater Jeppe Verdoodt was het er niet mee eens. Hij nam een advocaat onder de arm en startte een procedure bij de Raad van State om de beslissing van het stadsbestuur aan te vechten. Die heeft twee jaar later arrest gewezen in het voordeel van de Tieltse cafébaas. “De Raad van State heeft het bevel om te sluiten nietig verklaard”, legt zijn advocaat Piet Rotsaert uit. Vijgen na Pasen zou je denken, aangezien de feiten al van twee jaar geleden dateren, maar dat blijkt toch niet zo te zijn. “Aangezien hij ten onrechte de deuren moest sluiten en daardoor de inkomsten van een belangrijk weekend, het eerste van het schooljaar, gemist heeft, heeft hij recht op een schadevergoeding. Het is nu afwachten of de stad die vrijwillig zal betalen. Anders moet daarvoor een nieuwe procedure opgestart worden”, aldus Piet Rotsaert.

Verrast

Burgemeester Luc Vannieuwenhuyse (CD&V) is verrast door de uitspraak van de Raad van State. “Veel kan ik er niet op zeggen, want de beslissing is genomen. Maar het is inderdaad zo dat we verrast zijn, aangezien de eerste auditeur ons in eerste instantie eigenlijk gelijk had gegeven en had voorgesteld om het beroep te verwerpen. Alleen is de zaak uiteindelijk toch anders uitgesproken”, aldus de burgemeester. (Tjorven Messiaen)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier