Uitbater Avelgems restaurant was in Parijs tijdens de aanslagen

Redactie KW

Op het moment van de terroristische aanslagen, de avond van vrijdag 13 november, bevond ook Wim Loontjens, uitbater van restaurant Koevert in Kerkhove en voorzitter van Horeca Zuid West-Vlaanderen, zich in Parijs. Hij was er op weekend en op het moment van de aanslagen zelf op restaurant, in de regio van Les Halles en Pompidou, dichtbij de plaats waar de gruweldaden zich afspeelden.

“De sfeer werd plots heel grimmig. We vernamen allerlei berichten, onder andere via de sociale media zoals Twitter, maar we wisten niet precies wat er gebeurde. De onwetendheid die op dat moment heerst is toch wel beangstigend. Je hoort en ziet van alles gebeuren, maar je weet niet precies wat”, getuigt Wim. “In de straten heerste paniek, terrassen werden ontruimd, etablissementen sloten de deuren en de luifels werden ingetrokken. Plots zie je Parijs veranderen van een bruisende, energieke stad naar een spookstad. We wisten even niet goed wat we moesten doen, ook de uitbaters van het restaurant niet. Toen we veel politie op straat zagen, besloten we terug te keren naar ons hotel, op vijf minuten van het restaurant. We waren nog niet lang binnen toen er opnieuw politie en schutters door de straat renden, waarschijnlijk voor een nieuwe interventie: een beangstigende ervaring.”

Uitbater Avelgems restaurant was in Parijs tijdens de aanslagen
© BELGA

Verhoogde controle

Wim was van plan pas zaterdagavond te vertrekken, maar heeft zijn terugkeer toch vervroegd: “We zijn deze morgen vertrokken, iets vroeger dan gepland. Je kan daar momenteel als toerist toch niets doen, de sfeer is er compleet omgeslagen. We merkten overal dat er verhoogde politiecontrole was. Overal waren bewapende agenten en militairen te zien. Ook bij de ingangen van metrostations en parkings was er verhoogde controle. We moesten onze tassen tonen en werden gecontroleerd, maar verder zijn we vlot uit Parijs weggeraakt”, verklaart Wim. “Er was een kleine file aan de grens omdat we enkel stapvoets mochten doorrijden en aan de tolhuisjes was er veel Franse politie aanwezig. Verder niets.”

Wim Loontjens.
Wim Loontjens.© PVH

Niet bang

De man is onder de indruk van wat er zich heeft voorgedaan, maar zegt zich in de toekomst niet te laten leiden door angst: “Ik zal zeker niet laten om in de toekomst nog naar Parijs te reizen. Als je op die manier redeneert dan moet je morgen ook niet naar Brussel gaan en kun je je beter opsluiten. Ik vind wel dat men kordater zou moeten optreden om dit soort taferelen in de toekomst te vermijden”, aldus getuige Wim Loontjens.

(WVA – foto’s Belga/PVH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.