Uitbaatster Ticano verloor beide ouders door corona en moet nu ook winkel nog eens sluiten

Tina Lammens vindt dat de lockdown te laat komt. © Stefaan Beel
Redactie KW

Ook kledingzaak Ticano moet noodgewongen dicht als gevolg van de strengere coronaregels. Het was het levenswerk van Marie-Claire Helman en haar man Norbert Lammens, die beiden aan Covid-19 overleden. Dochter Tina nam Ticano over en vindt dat de tweede lockdown erg laat komt. “Intussen komen heel wat mensen in situaties waarin mijn ouders zijn terechtgekomen.”

Dit voorjaar sloeg het noodlot in enkele maanden tijd twee keer toe bij kledingzaak Ticano langs de Meensesteenweg in Roeselare. Eind maart overleed zaakvoerster Marie-Claire (55) na een hartfalen. Er rees een vermoeden dat ze corona had opgelopen en dat het virus was overgeslagen op haar hart. Ook haar man Norbert werd in het ziekenhuis opgenomen met corona. Op zondag 3 mei verloor hij op 65-jarige leeftijd de strijd tegen het virus. “Als eerbetoon voor mijn ouders wou ik de zaak redden. Intussen hebben we al heel wat privégeld in Ticano gepompt, maar dat heb ik ervoor over. De toekomst zal tonen of dit de goede beslissing is geweest”, aldus dochter Tina.

Ook zij moet opnieuw de kledingzaak sluiten nu er strengere coronaregels gelden. “Ik sta compleet achter die beslissing. Meer nog, ik vind die maatregelen zelfs erg laat, de regering bleef de voorbije weken haar beslissing maar uitstellen. Intussen komen heel wat mensen in situaties waarin mijn ouders zijn terechtgekomen.” Tina hoopt dat de teugels binnenkort niet te snel losgelaten worden. “Natuurlijk kijken ook wij uit naar versoepelingen, maar alles moet in fasen gebeuren. De sluiting van de winkels is voor ons ook een financiële aderlating, maar een mensenleven is zoveel meer waard.”

Geen afhaalpunt of webshop

De komende weken blijft Ticano volledig dicht. Een afhaalpunt of een webshop komt er niet. “We zijn gespecialiseerd in grotere maten. Klanten moeten die kunnen passen.” Dit weekend was het drukker dan normaal bij Ticano. “Heel veel mensen kwamen onder andere nog om broeken.” Tina en haar man Bjorn maken van de sluiting gebruik om zaken te regelen die in het voorjaar misschien niet mogelijk waren. “Na het overlijden van mijn ouders hadden we bijvoorbeeld nog niet de fut om dingen op te ruimen. De komende periode komen we daar wel aan toe. Ondertussen ga ik me ook wat bezighouden met mijn nieuw paard.” Intussen kreeg Tina bloemen van de biljartclub waar haar vader vroeger biljartte. “Een mooi eerbetoon. Dit weekend kozen we er bewust voor om niet naar het kerkhof te gaan. In deze periode rond Allerheiligen ligt dat moeilijk. Dan word je nog extra geconfronteerd met het verlies. Er is nog een heel jaar om af en toe een bezoekje te brengen aan het graf van mijn ouders.”

(BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.