Uitbaatster Dogs and Friends Ruiselede mag nooit meer honden kweken

Redactie KW

Priscillia Blairon van hondenkwekerij Dogs and Friends in Ruiselede mag nooit meer honden kweken. Dat heeft de Raad van State beslist.

In april 2017 werd de hondenkwekerij Dogs and Friends van Priscillia Blairon in de Wantestraat in Ruiselede ontruimd. Ook de honden in een andere afdeling in Ardooie werden door de Dienst Dierenwelzijn meegenomen en ondergebracht in dierenasielen. In totaal ging het om een zeventigtal honden waaronder dalmatiërs, cockerspaniëls en beagles. De honden leefden in dieronvriendelijke toestanden. “Met Gaia hebben we dit geval op de voet gevolgd. Op het Internet doken allerlei getuigenissen op in verband met de handel van zieke dieren”, aldus Michel Vandenbosch, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Gaia. De erkenning van de uitbaatster om honden te verhandelen werd in 2017 voor onbepaalde tijd ingetrokken. De uitbaatster van de hondenkwekerij kreeg tegelijkertijd ook het tijdelijke verbod om ooit nog een nieuwe kwekersvergunning aan te vragen.

De uitbaatster startte een procedure op bij de Raad van State voor de vernietiging van het besluit tot de intrekking van haar erkenning. Dierenrechtenorganisatie Gaia sloot zich aan bij de Dienst Dierenwelzijn. De Raad van State velde nu haar definitief oordeel: de uitbaatster mag nooit nog honden verhandelen. Ook een nieuwe kwekersvergunning aanvragen zit er voor haar niet meer in. “We zijn destijds te weten gekomen dat de vrouw haar handel wou verder zetten in Ardooie. Zoals het er nu op lijkt, is dat niet doorgegaan. We blijven echter de zaak op de voet volgen. Als ze nog durft een hond te verhandelen, dienen we opnieuw een klacht in”, is Vandenbosch duidelijk.

Volgens Gaia is de zaak rond Dogs and Friends een belangrijke zaak met het oog op de toekomst. “Mevrouw Blairon is een schoolvoorbeeld van de onverbetelijke broodfokker. Het is een krachtig signaal dat de Raad van State ermee akkoord is dat het juridisch mogelijk is om aan bepaalde recidivisten een administratief verbod op te leggen om ooit nog een kwekersvergunning aan te vragen”, aldus Anthony Godfroid, advocaat van Gaia. (BF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier