UFO-meldpunt ontving vorig jaar 22 meldingen van UFO’s in West-Vlaanderen

Redactie KW

Het Belgisch UFO-meldpunt publiceerde vandaag haar jaarverslag van 2017. Daaruit blijkt dat er dit jaar 132 UFO-meldingen waren en dat zijn er 16 minder dan in 2016. Vanuit onze provincie liepen 22 meldingen binnen.

Naar jaarlijkse gewoonte zag het UFO-meldpunt vooral tijdens de zomermaanden een stijging van het aantal meldingen. Sinds de oprichting in 2007 zijn door het meldpunt meer dan 2.000 meldingen verzameld, met als topjaar 2011 (342 waarnemingen). Voor de meeste werd een verklaring gevonden, maar er blijft volgens het meldpunt een handvol goed gedocumenteerde waarnemingen over waarvoor geen uitleg werd gevonden.

De eerste West-Vlaamse waarneming van het jaar gebeurde op 6 januari in Houthulst toen een “verticaal object met drie witte punten” gezien werd. Op 3 november werd voor het laatst in 2017 in onze provincie een vreemd object opgemerkt. Toen kwam vanuit Waregem een waarneming van een “snel bewegend driehoekig object” binnen.

Venus in Pervijze

Op 23 februari ontving het UFO-meldpunt onderstaande video vanuit Pervijze. De getuige beschreef een “wit bolachtig object dat zich traag voortbewoog” en de grootte had van een “zwakke ster”. De video werd gemaakt net voor zonsondergang en de montage liet toe de bewegingsrichting van het object te bepalen. Samen met de positie van de stip in het landschap kon hieruit worden opgemaakt dat de “ster” Venus moet zijn geweest. Het gebeurt niet vaak, maar af en toe is die heldere planeet ook overdag te zien.

https://www.youtube.com/watch?v=PZTxNltk1Xo

‘Mirror ghosting’ in Middelkerke en Oostende

Op 30 juli kwam vanuit Middelkerke de melding binnen van een “onbekend streepje op foto”. Na onderzoek van het UFO-meldpunt blijkt dit een mooi voorbeeld te zijn van mirror ghosting, een lensspiegeling waarbij het beeld van een heldere lichtbron (hier de zon) een omgekeerd ‘spookbeeld’ creëert in het tegenovergestelde vlak van het beeld.

UFO-meldpunt ontving vorig jaar 22 meldingen van UFO's in West-Vlaanderen

En een week later, op 6 augustus, kreeg het UFO-meldpunt een gelijkaardige waarneming vanuit Oostende. “Tussen 10 en 11 uur in de voormiddag, in Oostende op het strand”, klonk de melding bij onderstaande foto. Wellicht is het het witte bolletje boven de zon geweest dat de fotografe ertoe bracht het meldpunt te contacteren. Ook hier gaat het om een reflectie van zonlicht in het lenzensysteem van de camera.

UFO-meldpunt ontving vorig jaar 22 meldingen van UFO's in West-Vlaanderen

Rookcirkel in Pittem

Vanuit Pittem ontving het UFO-meldpunt op 22 augustus onderstaande video. Daar werd die ochtend vanuit een rijdende auto een “zwarte rookcirkel” in de lucht opgemerkt. Meldingen van zulke metersgrote rookkringen komen jaarlijks bij het meldpunt binnen. Zij worden veroorzaakt door slechtwerkende schoorstenen van serres of fabrieken, of door al dan niet opzettelijk veroorzaakte explosies. Een zwakke wind verklaart de trage beweging naar rechts die op de ingezoomde beelden te zien is.

https://www.youtube.com/watch?v=uUpIA9oGs2Y

Markante waarnemingen

Daarnaast kreeg het UFO-meldpunt ook enkele opvallende meldingen binnen vanuit onze provincie. De meest markante is ongetwijfeld die van een veertigjarge vrouw uit Rumbeke, die vertelt dat ze dertig jaar geleden vanop de schoolbanken van de huidige Vrije Basisschool De Verrekijker in de Kloosterstraat in Rumbeke, een UFO zag voorbijvliegen. “Het was toen een extreem mistige voormiddag en toen ik links door het grote raam keek, zag ik een enorme zwart-grijze schim voorbij glijden“, getuigde ze aan het UFO-meldpunt. “Geluidloos, zeer dichtbij, erg traag en laag. De vorm was langgerekt, bijna driehoekig, met in het midden van die driehoek een nog donkerdere kleine driehoek. Hij vloog zo traag dat het zeker een halve minuut tot een minuut heeft geduurd voor hij voorbij was gegleden. Ik was nog een kind, maar wist meteen dat het niet door mensenhanden gemaakt kon zijn. Het heeft mijn leven op deze planeet meteen in een andere dimensie geplaatst.”

UFO-meldpunt ontving vorig jaar 22 meldingen van UFO's in West-Vlaanderen

Op vraag van het UFO-meldpunt maakte de vrouw een schets (zie hierboven) van wat ze toen gezien heeft. Het meldpunt geeft als mogelijke uitleg voor haar waarneming dat de zon schaduwen van puntdaken of een kerktoren in de omgeving op de mist heeft geprojecteerd. Vermoedelijk heeft de waarneemster de schaduw van een gebouw op een lage mistbank gezien. De kleinere driehoeken kunnen schaduwen zijn geweest van de huizenrij achter dit gebouw.

Meldingen in West-Vlaanderen

Hieronder vindt u een overzicht van de 22 waarnemingen die in 2017 gebeurden in West-Vlaanderen. Tussen haakjes vindt u telkens een eventuele verklaring door het UFO-meldpunt.

06-01-2017: Houthulst “een verticaal object met 3 witte punten” (gegevens onvoldoende)

16-01-2017: Veurne “een wit licht dat met grote snelheid naar beneden viel” (gegevens onvoldoende)

20-01-2017: Kaster “een gele lichtbol met uitlaatspoor” (door de zon verlicht vliegtuig)

23-02-2017: Pervijze “video van een wit bolvormig object” (Venus)

12-03-2017: Wevelgem “een wit helder licht dat voorbij vloog” (ISS)

15-05-2017: Koekelare “driehoekige formatie lichtpunten” (gegevens onvoldoende)

30-05-2017: Koekelare “wit bolvormig voorwerp” (ISS)

11-06-2017: Gits “een bolvormig helder wit voorwerp” (gegevens onvoldoende)

17-06-2017: Waregem “4 getuigen zien een heldere stip voorbij vliegen” (gegevens onvoldoende)

17-06-2017: Roeselare “een witte stip die door de lucht vloog” (gegevens onvoldoende)

23-06-2017: Aalbeke “een halve bol met lichten rond” (drone)

30-07-2017: Middelkerke “onbekend streepje op foto” (lensreflectie)

05-08-2017: Wingene “flitsend licht aan de horizon” (vliegtuig)

06-08-2017: Oostende “foto van een lichtbol boven de zon” (lensreflectie)

14-08-2017: Ichtegem “een lichtpunt dat rare bewegingen maakte” (gegevens onvoldoende)

24-08-2017: Menen “zwarte massieve balk 50 meter boven de grond” (gegevens onvoldoende)

26-08-2017: Koksijde “3 getuigen zien enkele vreemde voorwerpen” (gegevens onvoldoende)

03-09-2017: Middelkerke “vreemd driehoekig object met oranje lichten” (gegevens onvoldoende)

22-09-2017: Rumbeke “3 rode punten in de vorm van een driehoek” (gegevens onvoldoende)

03-10-2017: Moerkerke “een vreemd vliegend object” (gegevens onvoldoende)

27-10-2017: Lombardsijde “2 groepen van 7-tal lichtjes in een verticale lijn” (mogelijk LED-ballonnen en condenssporen)

03-11-2017: Waregem “een snel bewegend driehoekig object” (gegevens onvoldoende)