Twitter draait dol na nieuwe Trump-cartoon van Torhoutenaar O-Sekoer

Luc Descheemaeker maakt zijn cartoons tegenwoordig bijna allemaal op zijn tekentablet. © foto JS
Johan Sabbe

De bekende Torhoutse cartoonist Luc Descheemaeker, alias O-Sekoer, laat weer van zich horen. Hij heeft zijn bekroonde anti-Trumpcartoon van vier jaar geleden, een duidelijke verwijzing naar Hitler, fictief op de cover van Time Magazine geplaatst, het Amerikaanse opinieblad. De op die manier heropgefriste tekening verovert momenteel de sociale media.

Luc (64), die jarenlang heeft lesgegeven aan het Torhoutse college, heeft in ruim veertig jaar al meer dan driehonderd prijzen met zijn humorfoto’s en vooral cartoons geoogst. Zijn werk wordt bejubeld in alle hoeken van de wereld. Hij geniet internationale faam.

Intussen al meer dan 40.000 keer gedeeld

Sinds hij met pensioen is, vloeien de cartoons met een nog grotere regelmaat uit zijn pen. Sinds een aantal jaar maakt hij bijna uitsluitend politieke cartoons met in veel gevallen de Amerikaanse president Donald Trump als doelwit. “Elke ochtend surf ik naar de nieuwssites van CNN en de BBC”, aldus Luc. “Om de zoveelste dwaze stoot of stomme uitspraak van Trump te zien of te horen. Niet te geloven wat die man allemaal uitkraamt en hoe hij de menselijke waarden onderuithaalt. Nochtans, zoals ik in mijn nieuwe cartoon in het Engels op de front van Time Magazine zet, is racisme het grootste virus dat er bestaat. En dat hij voedt! Dat het door mij getekende Hitler-snorretje bij nader toezien het silhouet van Trump blijkt te zijn, is uiteraard geen toeval.”

Enkele dagen geleden plaatste Luc de cartoon op Twitter en meteen ging hij viraal. Het bericht werd al meer dan 40.000 keer gedeeld en er verschenen in de online media ruim 50 artikels over. Ook op Instagram is de tekening populair. Nogal wat mensen zijn ervan overtuigd dat het om een échte cover van Time Magazine gaat, maar ze laten zich misleiden door de manier waarom O-Sekoer zijn cartoon concipieerde.

Dit is de cartoon van O-Sekoer die momenteel Twitter oververhit. Een fictieve cover van Time Magazine en een wel heel bijzonder Hitler-snorretje.
Dit is de cartoon van O-Sekoer die momenteel Twitter oververhit. Een fictieve cover van Time Magazine en een wel heel bijzonder Hitler-snorretje.

Cartoons digitaal gemaakt op grote tekentablet

“Vooral de twijfel bij de kijker of het al dan niet om een reële Time-cover gaat, blijkt te werken”, glimlacht Luc. “Als cartoonist heb je het voorrecht mensen op het verkeerde been te kunnen en te mogen zetten. Maar mijn boodschap is sowieso wél realistisch: racisme moet stoppen en helaas draagt Trump aan de rassenhaat bij. De huidige omstandigheden, met de vele protesten na het moordende politiegeweld in de VS, maken mijn cartoon actueler dan ooit.”

Luc maakt zijn werk tegenwoordig bijna uitsluitend digitaal. Op zijn grote Wacom-tekentablet, waarmee hij foto’s in zijn cartoons kan integreren en het geheel met een speciale pen bewerken en inkleuren.

Luc Descheemaeker heeft alweer een Trump-cartoon klaar. Dit keer een scherpe aanklacht tegen het politiegeweld in de VS.
Luc Descheemaeker heeft alweer een Trump-cartoon klaar. Dit keer een scherpe aanklacht tegen het politiegeweld in de VS.

“De mogelijkheden zijn haast onbeperkt”, zegt hij. “Eenmaal je het systeem beheerst, is het fantastisch om zo’n tekentablet te gebruiken. De evolutie in mijn ruim 40 jaar als cartoonist is enorm. Toen ik in 1979 in Knokke-Heist mijn eerste prijs won met een humorfoto, diende ik die nog zwart-wit in de donkere kamer af te drukken. En nu zit ik aan mijn computer dingen te doen die je niet voor mogelijk houdt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier