Twintigtal mensen geëvacueerd na vondst van fosforgranaat in Deerlijk

© NDZ
Redactie KW

Kort voor 18.00 uur werd in de Stationsstraat in Deerlijk een fosforgranaat aangetroffen. Dat gebeurde toen een bewoner graafwerken aan het uitvoeren was in de tuin van een leegstaande woning en plots een steekvlam en een witte rookpluim opmerkte die uit de grond opsteeg.

De man hield het hoofd koel en gooide meteen een hoeveelheid aarde op de granaat, waardoor de verbranding stopte. De hulpdiensten snelden ter plekke en namen geen enkel risico. De Stationsstraat werd meteen voor alle verkeer afgesloten vanaf het kruispunt met de Stasegemstraat en aan beide kanten van de woning werd een perimeter van 75 meter ingesteld.

Op de Deerlijkse Statiewijk werd door de diensten een fosforbom onschadelijk gemaakt. Rond 20.15 uur was alle gevaar geweken.
Op de Deerlijkse Statiewijk werd door de diensten een fosforbom onschadelijk gemaakt. Rond 20.15 uur was alle gevaar geweken.© MVD

De buurtbewoners die op dat ogenblik thuis waren – alles samen een 20-tal mensen – werden door brandweer en politie geëvacueerd naar het buurthuis iets verderop. Ondertussen waren ook agenten van de ontmijningsdienst DOVO ter plaatse om de granaat te ontmantelen, waardoor omstreeks 20.15 uur alle gevaar geweken was en de meeste buurtbewoners weer naar huis mochten. Voor de dichtste buren van de woning was dit even later ook het geval.

(NDZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier