Twintigers openen dierencrematorium op nieuw industrieterrein in Veurne

Maxim Maes en Lara Colombo Giardinelli. (foto WVH)
Wouter Verheecke
Wouter Verheecke Medewerker KW

Een van de eerste panden op het nieuw industrieterrein in de Monnikshoekstraat is ook het bijzonderste. Maxim Maes en Lara Colombo Giardinelli (allebei 26) startten er onlangs met hun dierencrematorium Eterno. “Sommigen vinden het raar wat wij doen, maar voor ons is dit een mooie job.”

Dat een dierencrematorium niet alledaags is, daar is het jonge koppel het mee eens. “Zeker niet in onze regio, terwijl we wel denken dat de interesse hier groot is. De Westkust heeft immers een oudere bevolking en veel van die mensen hebben een sterke band met hun huisdier. Zelf begrijpen wij overigens maar al te goed hoe zwaar het kan zijn om afscheid van je viervoeter te moeten nemen. Twee jaar geleden heb ik zelf mijn kat laten cremeren en Lara haar hondje. Het hielp ons daarbij echt om dan een blijvend aandenken te hebben”, wijst Maxim Maes naar de vitrinekast met urnen in de inkomhal.

Dierenliefhebbers

“Als kinderen van zelfstandigen hadden wij al langer voor onszelf uitgemaakt dat we zelf ook een zelfstandige activiteit wilden uitoefenen”, pikt Lara in. “We wilden daarbij echt iets unieks opstarten, dat ons ook nauw aan het hart ligt. Door die persoonlijke ervaring en doordat we allebei grote dierenliefhebbers zijn hadden we ineens een eureka-moment. Het enige nadeel was namelijk dat we er zo ver voor moesten rijden. Door ons hier te vestigen, verlagen we de drempel voor andere dierenvrienden in de Westhoek. We zien dit zeker als een meerwaarde voor onze streek. We moesten er wel heel snel bij zijn, want een tweede dierencrematorium in de regio zou geen vergunning krijgen.”

De twee informeerden zich grondig, hadden een positief gesprek met de burgemeester en kregen ook groen licht van de provincieraad, waarna de bouw van Eterno afgelopen najaar startte. “Die naam betekent vrij vertaald ‘zonder einde’ en verwijst naar mijn Italiaanse roots”, zegt Lara. “Zelf ben ik afgestudeerd in de toegepaste psychologie en Maxim is nu nog als boekhouder aan de slag. Ik word het gezicht van de zaak, terwijl hij zich over de papieren zal ontfermen. Daar komt veel bij kijken: bij elk transport is er een document nodig, we moeten reinigingsschema’s bijhouden en dan zijn er uiteraard nog de facturen. Maar zo’n zaak is natuurlijk niet pure business. Vanuit mijn achtergrond bied ik graag een luisterend oor aan, leef ik me in en denk ik mee na over een waardig afscheid, volgens ieders wensen en vermogen.”

Dienstenpakket

De diensten – en prijzen – gaan vrij ver. Vooreerst is er de ophaling met de speciaal uitgeruste wagen bij de dierenarts of thuis. De crematie kan individueel of collectief gebeuren, maar vindt in ieder geval binnen de twee dagen plaats. Meestappen tot aan de crematieoven kan tegen een meerprijs. En dan is er nog de keuze tussen de strooiweide of de vereeuwiging in een urne, assieraad of herinneringskristal in het geval van individuele crematie. Voor Maxim en Lara gaat dit evenwel niet té ver.

“Wij bieden dat aan, maar de beoordeling daarover is aan de klanten. In Nederland houden ze zelfs al koffietafels, maar daar zijn we in België wellicht nog niet klaar voor. Die behoren dan ook niet standaard tot ons dienstenpakket, al staan we voor alles open. De klant is koning”, zegt Maxim Maes.

(foto EDB)
(foto EDB)

“We zijn heel transparant, alle prijzen staan op de website. Die zijn nu overigens nog goedkoper dan elders”, weet Lara. “We geven ook gratis een plukje haar en een pootafdruk in inkt mee bij alle individuele crematies. Verder proberen we het verschil te maken door één dag per week zonder afspraak te werken, om zo de drempel te verlagen. En we staan garant voor een kwalitatieve en snelle service. Dat werd gewaardeerd door onze eerste klanten, alsook door de dierenartsen. Net als hen hebben wij een 24/7-job, waarbij we nooit op voorhand kunnen voorspellen wat de werkdag ons zal brengen. We zijn hier dan wel constant geconfronteerd met verdriet, maar toch vind ik dit een mooi beroep. We halen hier veel voldoening uit.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier