Twintig ondernemers temmen de Kilimanjaro met hun mountainbike

Het gros van de deelnemers kwam onlangs bijeen in de Select in Lauwe. We zien op de foto v.l.n.r. Bert Jonckheere, Sebastien Sintobin, Nicolaas Vermeulen, Patrick Hanssens, Bertrand Deny, Emmanuel Dewulf, Kurt Slabinck, Joost Vermeersch, Geert Sinnesael, Remco Lenstra, Koen De Keyzer, Frank Remmerie, Filip Spegelaere. (Foto WO)
Redactie KW

Met de mountainbike de Kilimanjaro over ten voordele van Vredeseilanden. Dat doel stellen zich 21 West-Vlaamse ondernemers. Het sociale engagement en de liefde voor de fiets bracht hen voor dit project samen. Het wordt een uitdaging, de meesten onder hen waren nog nooit in Afrika.

De Kilimanjaro Classics van Vredeseilanden is een fietstocht van 413 kilometer die de deelnemers in zeven dagen moeten afleggen. De tocht over de flanken van de tot de verbeelding sprekende berg, de hoogste van Afrika, houdt heel wat uitdagingen in. Er is natuurlijk de afstand, de 6.047 hoogtemeters die moeten worden overwonnen en het tropische klimaat. En toch hoefden Emmanuel Dewulf en Sebastien Sintobin niet lang te zoeken naar kandidaten om deel te nemen aan dit Afrikaanse avontuur.

Geen plezierreisje

Een van hen is Joost Vermeersch uit Gullegem. “We hebben een verschillende achtergrond, maar allemaal hetzelfde doel: voorop staat een sociaal engagement. We hebben ons naar Vredeseilanden toe geëngageerd om voor de boeren in Oost-Afrika 63.000 euro in te zamelen, 3.100 euro per deelnemer. Vanzelfsprekend betalen we onze reis en andere onkosten zelf. De opbrengst van onze acties gaat integraal naar Vredeseilanden.”

Tijdens de tocht bezoekt de groep enkele projecten van Vredeseilanden. De Tanzaniaanse bevolking leeft enerzijds van het toerisme, anderzijds van de landbouw. Het gebied rond de Kilimanjaro wordt door de Masaï-boeren bewoond. Onder meer een bezoek aan een passievruchtenplantage staat op het programma. Vredeseilanden is al jaren actief in deze regio in Oost-Afrika en creëert een verkoopplatform voor hen. De tocht loopt door een onherbergzaam landschap, de besneeuwde top van de Kilimanjaro zal nooit ver weg zijn. Het wordt een unieke ervaring; daarover zijn de 21 deelnemers het wel eens. “Uniek op vele vlakken”, weet Joost. “Zo slapen we een avond in de klas van een lokale school, waar we eerst de banken naar buiten zullen moeten dragen. Het wordt geen plezierreisje, maar ik ben er sterk van overtuigd dat we veel plezier zullen maken en als een nieuwe vriendengroep thuis keren.”

Filmavond

De Kilibikers zijn Michel Coudron, Piet Dujardin, Koen De Keyzer, Mathias Deloof, Bertrand Deny, Emmanuel Dewulf, Wim Goossens, Patrick Hanssens, Jan Jodts, Bert Jonckheere, Remco Lenstra, Glenn Lootens, Philippe Mulliez, Frank Remmerie, Dieter Sanders, Geert Sinnesael, Sebastien Sintobin, Kurt Slabinck, Filip Spegelaere, Joost Vermeersch en Nicolaas Vermeulen.

Hun eerstvolgende actie is een filmavond. Op 22 februari kan je in Cityscoop Roeselare The Post of Le Retour du héros bijwonen. De toegangsprijs is 35 euro, een verzorgde receptie inbegrepen.

Zij moeten het doen

Koen De Keyzer: “Voller worden als mens”

“Ik ben absoluut geen ster op de fiets, bovendien heb ik altijd wat schrik”, bekent Koen De Keyzer (51). “Zal ik het aankunnen, ben ik wel genoeg voorbereid?”

Foto SLW
Foto SLW

“Toch fiets ik jaarlijks een Galibier of een Mont-Ventoux op. Centraal bij deze tocht staat voor mij de vriendschap en het sociale doel dat we steunen. Ik kijk ernaar uit om bij te leren en iets voller te worden als mens. We mogen gedurende een week fietsend een stukje Afrika verkennen, we kunnen met onze eigen ogen zien hoe die projecten die we ondersteunen mensen helpen, en dat terwijl we afzien op onze fiets. Dat zal me als mens versterken.”

Patrick Hanssens: “Plezant engagement”

“Toen ze mij vroegen heb ik niet geaarzeld om toe te zeggen. In Oost-Afrika wordt door heel wat kleine boeren op een eerlijke manier koffie verbouwd, precies waarvoor Vredeseilanden zich inzet. Voor mij als koffiebrander is dit een plezant engagement!”

Foto SLW
Foto SLW

Als zaakvoerder van Grootmoeders koffie lag Patrick mee aan de basis van een eerste actie: “We kochten Tanzaniaanse Rainforrest Alliance Certified-koffiebonen. Wat garandeert dat die bonen afkomstig zijn van duurzame plantages en dat de opbrengst naar die projecten terugvloeit. Lokaal hebben we die koffiebonen gebrand en verpakt, de opbrengst van die verkoop gaat naar Vredeseilanden.”

Remco Lenstra: “Speciaal fiets gekocht”

“Ik heb voor deze tocht speciaal een fiets gekocht”, zegt Remco Lenstra (42). “Ondertussen heb ik bemerkt dat je door te fietsen kan ontdekken hoe mooi een streek is. Tijdens de Kilimanjaro tocht zullen we op een unieke manier proeven van een plek van de wereld waar we nog nooit geweest zijn. We trekken een week met elkaar op, zonder te douchen. Dat zal sowieso een band scheppen! (lacht).”

Foto WO
Foto WO

“Ik kijk er hard naar uit. Naar de ervaring maar ook naar het besef dat je wat impact kan genereren. Als kind denk je nog dat je de wereld kan veranderen, als twintiger deed ik veel vrijwilligerswerk en met deze steun aan Vredeseilanden voel ik dat we toch weer iets in beweging zetten.” (SLW)

Bertrand Deny: “Liever geen spinnen”

“Ik fiets graag maar niet goed”, staat op de website van de Kilibikers bij deelnemer Bertrand Deny (42) te lezen.

Foto WO
Foto WO

“Via Emmanuel raakte ik met deze tocht bekend. Het wordt vast en zeker een hele uitdaging voor mij. Ik was nog nooit eerder in Midden-Afrika. Los van het fietsen zullen de levensomstandigheden er heel wat rudimentairder zijn dan wat we gewoon zijn. We slapen in een kerk, in een school, op de grond… Het zou mij verbazen dat we goed uitgerust aan de dagelijkse fietstocht beginnen. Toch bedraagt zo’n tocht gemiddeld 70 kilometer per dag.”

“En wat mij betreft, komt ik toch liever niet te veel spinnen en ander ongedierte tegen (lacht).”

(Stefaan Lernout – foto’s Wilfried Ossieur)

Alle informatie vind je op www.kilibikers.be of op hun Facebookpagina.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier