Twintig Brugse gevangenen spannen proces aan tegen Belgische staat

Twintig mensen die opgesloten zitten in de Brugse gevangenis, stappen naar de rechtbank. © Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Omwille van de cipiersstaking in de Brugse gevangenis, hebben de gedetineerden geen recht op hun dagelijkse wandeling. Ze kunnen zelfs niet douchen. Twintig onder hen hebben een advocaat onder de arm genomen en willen de Belgische staat voor de rechter brengen.

De vrijdagstakingen van de cipiers hebben ook gevolgen voor de gevangenen. Dat zorgt voor enig ongenoegen in het penitentiair complex in Sint-Andries (Brugge). Op vrijdag 28 februari zal de Gentse advocaat Nicolas De Mot in naam van twintig gedetineerden uit de Brugse gevangenis een kortgeding inspannen tegen de Belgische staat.

Het is geenszins de bedoeling om de staking van de gevangenbewaarders te breken, onze cliënten hebben trouwens sympathie voor de eisen van de onderbemande cipiers. De omstandigheden waarbij zij moeten werken in Brugge zijn erbarmelijk”, zegt meester De Mot.

Basisrecht

Tegelijkertijd wijst de advocaat op de basisrechten van elke gedetineerde. “Die heeft recht op een dagelijkse wandeling en op bezoek. Maar ook op een douche. Op stakingsdagen moeten alle gedetineerden in de cel blijven en zijn ze verstoken van al hun basisrechten.”

Bijgevolg stapt Nicolas De Mot eind deze week naar de rechtbank en zal hij vrijdag een kortgeding inspannen tegen de Belgische staat. “Alle twintig gedetineerden eisen een dwangsom van 500 euro per dag dat ze hun basisrechten niet krijgen.”

Nieuwe staking

Op 6 maart volgt normaal gezien een nieuwe vrijdagstaking van de cipiers. We zijn benieuwd of er die dag een minimale dienstverlening zal zijn. Zeventien gevangenen zullen naar verluidt overigens ook 500 euro schadevergoeding eisen voor elk van de twintig dagen dat er de vorige jaren gestaakt werd, waardoor zij niet konden douchen, wandelen noch bezoek ontvangen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier