‘Twin Tower’ voor Marine en maritieme diensten in Zeebrugge

De Marine en het havenbestuur van Zeebrugge willen rechts van de ABC-toren (cruiseterminal) tegen 2024 een DEF-toren voor federale en Vlaamse overheidsdiensten bouwen. (foto RJ) © Roel Jacobus
Redactie KW

Er zijn plannen om tegen 2024 naast de ABC-toren (cruiseterminal) in Zeebrugge een bijna dubbel zo grote DEF-toren te bouwen. Daar komen kantoren voor de Marine (Defensie) en zowel federale als Vlaamse maritieme diensten. Een aantal administraties zouden van Oostende naar Zeebrugge verhuizen.

Vlaams parlementslid en burgemeester van Oostende Bart Tommelein (Open Vld) ontstak deze week vuurwerk in de Commissie Algemeen Beleid, Financiën, Begroting en Justitie. “Admiraal Jan de Beurme vertelde in een interview met de maritieme nieuwssite Flows dat de Marine grote bouwplannen heeft in samenwerking met het havenbestuur van Zeebrugge. Naast de ABC-toren (cruiseterminal) willen ze een DEF-toren bouwen. Daarin zouden zouden zowel federale diensten – zoals Marine en Douane – alsook Vlaamse diensten – Loodswezen en Maritieme Toegang – hun intrek nemen. Als burgemeester van Oostende, waar verschillende van deze diensten momenteel gevestigd zijn, wens ik te vernemen wat de bedoeling is en hoever het project al gevorderd is.”

Gebouwen Marine versleten

“Het initiatief om de diverse maritieme diensten aan de Kust te clusteren, is een vraag van de Marine”, verduidelijkte Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Hij is bevoegd voor het Facilitair Bedrijf, de vastgoedafdeling van de Vlaamse overheid.

De DEF-toren wordt met 18.000 vierkante meter nuttige oppervlakte bijna dubbel zo groot als de ABC-toren”

“Een aantal kantoren op de Marinebasis in Zeebrugge heeft de leeftijdsduur bereikt en andere gebouwen moeten wijken voor de nieuwe zeesluis. De Marine heeft een consortium opgericht met de Maatschappij van de Brugse Zeehaven (MBZ), dat zal optreden als bouwheer om tegen 2024 de DEF-toren met 18.000 vierkante meter nuttige oppervlakte te realiseren. Er werd al een eerste ontwerp gemaakt door architectenbureau Salens.”

De Brugse architect Olivier Salens ontwierp ook de ABC-toren. Die is 36 meter hoog en omvat 10.000 vierkante meter nuttige oppervlakte. Daarin zijn onder meer de cruiseterminal, evenementenzalen, kantoren en een restaurant gevestigd. De ABC-toren kostte 20 miljoen euro en werd gebouwd door een 50/50 consortium van MBZ en aannemer Artes-Depret.

Verhuis uit Oostende

Naast de federale diensten Marine en Douane, zouden ook een aantal Vlaamse diensten vanuit Oostende naar Zeebrugge verhuizen. “Zij zullen 3.000 van de 18.000 vierkante meter opnemen. De operationele diensten van Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK) – met name het Loodswezen en scheepvaartverkeersbegeleiding VTS (Vessel Traffic Services) – krijgen een gemeenschappelijke werkvloer met de operationele diensten van MBZ. Er komen een aantal administratieve functies van het Loodswezen, inclusief overnachtingsmogelijkheden voor de kustloodsen, en personeelsleden van de afdeling Kust. Dit alles zal gebeuren tegen een marktconforme huurprijs. Maritieme Toegang krijgt van MBZ een gratis ruimte in het kader van de huidige aanwezigheid in Zeebrugge. Momenteel wacht de Vlaamse regering op informatie van MBZ om het mandaat van het Facilitair Bedrijf goed te keuren.”

Het is niet bekend hoeveel arbeidsplaatsen in Zeebrugge komen. De inhoudelijke oefening is volgens Jambon de bevoegdheid van minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld), die bevoegd is voor de werking van de betrokken diensten.

Volgens Jambon is het niet de bedoeling om Oostende helemaal los te laten. “Er komt een strategische studie voor een Vlaams Administratief Centrum (VAC) voor het clusteren van onze diensten die wel in de stad blijven.” Naar we in scheepvaartkringen vernemen, zou alvast het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum (MRCC) in Oostende blijven. (RJ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier