Tweerichtings fietsverkeer in smalle Roeselaarse straten ter discussie

Wouter Vander Stricht

N-VA-raadslid Siska Rommel kaart de onveilige verkeerssituatie aan in onder meer de Albrecht Rodenbachstraat. Daar is fietsverkeer in beide richtingen toegestaan, maar de inrichting van de weg laat dat niet echt toe en leidt tot gevaarlijke situaties. Schepen Griet Coppé:

Raadslid Siska Rommel (N-VA) bracht de verkeersonveiligheid voor fietsers weer ter sprake. Ze had het over twee specifieke situaties in de stad. Meer bepaald in de Albrecht Rodenbachstraat in het Roeselaarse centrum en over het kruispunt van de Hoogstraat en de Koestraat in Rumbeke. Bij de eerste plaats wemelt het van schoolgaande jeugd, in Rumbeke zijn ook heel wat fietsende kinderen op weg naar de jeugdverenigingen. Op 13 januari was er overigens een aanrijding met een fietser op die stek in Rumbeke. Ook in Beveren op de hoek van de Processiestraat en de Wijnendalestraat deed zich in november een ongeval voor.

In de A. Rodenbachstraat ging het raadslid ook postvatten en was ze zowaar getuige van twee ‘bijna-aanrijdingen’. Het is daar haast onmogelijk om tweerichtingsverkeer voor fietser toe te laten. Toch niet in de huidige situatie, vindt Siska Rommel.

Daarom geeft Siska Rommel twee opties om aan deze situatie in de Albrecht Rodenbachstraat het hoofd te bieden. Ofwel de fietsers niet meer tegen de richting te laten fietsen tussen de Diksmuidsesteenweg en de Kattenstraat. Ofwel de parkeerplaatsen langs één kant van de straat opofferen, mits er een andere oplossing kan komen voor de bewoners.

Schepen Griet Coppé (CD&V): “De circulatiemanager is nu bezig om in Rumbeke een nieuwe situatie uit te tekenen, de situatie in de Koestraat wordt meegenomen in deze denkoefening. In de Albrecht Rodenbachstraat is er dan ook weer parkeerruimte, die door de bewoners gebruikt wordt. Als we toestaan dat die bewoners mogen parkeren in het kernwinkelgebied, dan schieten we ons doel voorbij wat rotatie in parkeren betreft. Maar door het verdwijnen van AZ Delta, komt er straks parkeerruimte vrij in het centrum vrij en dat biedt mogelijkheden.”

Bert Wouters (Groen): “Mobiliteit is keuzes maken. Er zijn al te veel wagens, veiligheid voor voetgangers en fietsers moet voorrang krijgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier