Tweejarige Brooklyn vecht tegen tumor in de VS: “De moedigste peuter die ik ken”

Onderschrift. (gf)
Philippe Verhaest

Amper twee jaar is hij, maar de kleine Brooklyn moet nu al voor zijn leven vechten. In een ziekenhuis in Chicago in de Verenigde Staten bindt de peuter de strijd aan met een kwaadaardige tumor, zijn papa Ash Delaere moet vanuit België bang afwachten. Toch blijft hij niet bij de pakken zitten en organiseert Ash, samen met een collega, een inzamelactie. “Ik zou alles geven om nu bij Brooklyn te kunnen zijn”, zegt hij.

Afgelopen zomer kreeg papa Ash Delaere (50) uit Hooglede een verontrustend telefoontje van de Amerikaanse Wanda Polanco. Samen zijn ze de ouders van Brooklyn. Ash woont in België, terwijl mama en zoon samen in Chicago leven. “We hebben niet langer een relatie, maar voor Brooklyn willen we allebei enkel het allerbeste”, zegt Ash, die al twintig jaar als drukker bij Roularta in Roeselare aan de slag is.

“Wanda vertelde me dat Brooklyn lusteloos was, amper eten kon binnenhouden en erg aanhankelijk was. Op zijn buik had ze een licht gezwel ontdekt en daarom besloot ze om naar het Lurie Children’s Hospital – waar ze ook zelf werkt – te trekken.”

Daar kwam al snel de harde diagnose aan het licht. Ash’ zoontje lijdt aan een neuroblastoom, een kwaadaardige tumor die aan zijn lever en nier is gehecht. Daarnaast werd ook koorts, bloedarmoede en kortademigheid geconstateerd. “Slechts één op de 70.000 kinderen krijgt hiermee te maken”, zucht Ash. “Brooklyn heeft dus bijzonder veel pech. En net omdat het om zo’n zeldzame kanker gaat, is er ook weinig onderzoek naar gedaan. Dat maakt het hele verhaal nog zo complex.”

Vechten als een leeuw

Brooklyn onderging vrijwel meteen een eerste chemokuur, ondertussen is de vierde reeks opgestart. “Als de tumor voldoende gekrompen is, kan die daarna eventueel operatief verwijderd worden, maar dat betekent niet dat mijn kleine peanut, zoals ik hem noem, daarna genezen is. Er wacht hem nog een lang traject en ook stamceltherapie zal nodig zijn. We staan nog voor zware tijden, maar houden de moed hoog. Brooklyn is de meest moedige kerel die ik ken. Hij vecht als een leeuw.”

“De Amerikaanse ziekenhuiskosten worden op zo’n 170.000 euro geraamd”

Naar zijn zoon afreizen, is niet mogelijk, zegt Ash. “Corona bemoeilijkt dit hele verhaal. Nu heb ik Brooklyn al sinds zijn eerste verjaardag niet meer gezien, maar gelukkig word ik door het ziekenhuis op de hoogte gehouden. Al zou ik er alles voor geven om nu gewoon bij Brooklyn te kunnen zijn.”

Crowdfunding, pralineverkoop…

Vanuit België wil Ash ook een duit in het zakje doen, want de ziekenhuiskosten worden momenteel op om en bij de 170.000 euro geraamd. “Het ziekenhuis zelf heeft al een crowdfunding op poten gezet, maar ik wil mijn zoon, zij het vanop afstand, ook de nodige steun geven. Samen met collega Patrick Deleye zullen we in Roularta van november tot januari pralines verkopen en de opbrengst van dit initiatief gaat integraal naar Brooklyn. Roularta zelf heeft al beloofd om het uiteindelijke bedrag te verdubbelen. Bijzonder mooi, want in deze tijden kan je niet zomaar een spaghettiavond of fietstocht organiseren om wat geld in het laatje te brengen.”

Voor Patrick is het de evidentie zelve dat de jaarlijkse pralineverkoop nu voor de kleine Brooklyn wordt georganiseerd. “De voorbije jaren ging de opbrengst naar Kloen, de bekende Roeselaarse vzw die zich al jaren inzet voor verschillende goede doelen voor zieke kinderen. Voor Kloen hebben wij onze eigen honden opgeleid om zieke kinderen te entertainen en zo ontstond het project Kloen Amu Dog. Dit jaar steunen we het zoontje van onze collega. We hopen uit de grond van ons hart dat hij snel geneest en zijn blij dat we de financiële last iets draaglijker kunnen maken. Het verhaal van Brooklyn heeft ons diep geraakt.” Ash knikt. “Ik ben erg dankbaar dat Patrick en zijn team dit willen doen. Elke euro is welkom om Brooklyn er weer bovenop te krijgen.”

Wie een vrije gift wil doen, kan dat via het rekeningnummer BE54 7360 7469 3397.

Tweejarige Brooklyn vecht tegen tumor in de VS: