Tweejaarlijkse tractorpulling op zondag 8 september in Hooglede

Het bestuur van Landelijke Gilde Hooglede en KVLV Hooglede is klaar voor de tractorpulling op zondag 8 september. Ook nu weer worden een 150-tal deelnemende landbouwers verwacht. (foto JT) © (foto JT)
Redactie KW

Op zondag 8 september organiseren de Landelijke Gilde Hooglede en de KVLV Hooglede samen hun tweejaarlijkse tractorpulling. Die vindt voor de tweede keer plaats op het terrein van Geert Vandaele in de Kerkebrugstraat.

“De inschrijvingen lopen heel vlot binnen”, aldus Rik Vanwildemeersch, voorzitter van de Landelijke Gilde. In het verleden werkten de Landelijke Gilde Hooglede en KVLV Hooglede al voor verschillende activiteiten samen. “Die samenwerkingen lopen erg vlot. Onder andere tijdens de viering van 125 jaar Landelijke Gilde konden we een beroep doen op de KVLV die het mee mogelijk maakte om een groots feestweekend te organiseren”, aldus een dankbare Rik Vanwildemeersch.

Tijdens de viering van de verjaardag van de Landelijke Gilde was er onder andere een feestmaaltijd. Zo’n 500 aanwezigen tekenden toen present. De vrouwen van de KVLV zorgden voor de bediening.

Groot spektakel

Tweejaarlijks werken beide landbouwersverenigingen ook samen voor de organisatie van een Trekkertrekgebeuren. “De vorige edities, telkens in de onpare jaren, waren een groot spektakel. Heel wat landbouwers komen graag naar een dergelijk evenement kijken”, weet Rik.

Een tractorpulling, ook wel trekkertrek genoemd, is een wedstrijd voor landbouwtractoren die een sleepwagen met ballast vooruit trekken tot de tractor tot stilstand komt. Volgens de gewichtsklasse van de deelnemende tractor wordt de ballast op de sleepwagen bepaald. De deelnemers kunnen in vijftien mogelijke klassen inschrijven, gaande van 3,5 tot 12,5 ton.

Inmiddels zijn de inschrijvingen voor het evenement al geopend. “Geïnteresseerden konden inschrijven vanaf 13 augustus om 8 uur ‘s morgens. Een uur later had ik al 169 gemiste oproepen”, aldus Rik Vanwildemeersch. Inmiddels zijn er al meer dan 220 deelnemende beurten ingeschreven. Deelnemers uit onder andere Zwevegem, Kruishoutem, De Pinte en Zomergem schreven zich al in. “Een landbouwer kan in verschillende klassen deelnemen”, legt Rik uit.

De twee organiserende verenigingen verwachten in totaal een 150-tal deelnemende landbouwers. Er is nu ook al veel interesse in de vrouwenklassen.

Heel wat landbouwers komen graag naar zo’n evenement kijken

Tijdens de tractorpulling wordt met twee sleepwagens gewerkt: ‘De Black Furry’ en de ‘Black Furry Junior’. De afstand waar de sleepwagen tot stilstand komt zal de rangschikking van de deelnemer in het klassement bepalen. Wanneer een tractor de volledige piste van 100 meter aflegt, een zogenaamde ‘full pull’ moet de deelnemer herkansen met een zwaardere ballast. “De aanwezigen zullen opnieuw kunnen genieten van echt spektakel. Langs de piste is er de mogelijkheid een hapje en een drankje te nuttigen aan een van de verschillende standjes.

Het evenement start om 11 uur en gaat door tot ongeveer 19 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro.

“In 2017 waren we voor het eerst te gast op het terrein van Geert Vandaele in de Kerkebrugstraat. Deze locatie bewees tijdens de vorige editie al zijn diensten als perfect parcours. Een nabijgelegen weide van de familie Wydooghe wordt benut als parking voor de wagens van de toeschouwers. We zijn die mensen heel erg dankbaar dat we opnieuw met hen kunnen samenwerken voor ons evenement,” besluit Rik Vanwildemeersch.

Tijdelijke verkeersregels

Doordat er op zondag 8 september opnieuw heel wat volk verwacht wordt in de Kerkebrugstraat in Hooglede werden er enkele tijdelijke verkeersregels opgesteld. In de Kerkebrugstraat zal er eenrichtingsverkeer gelden. De velden zullen enkel bereikbaar zijn vanuit de Delaeystraat. Meer informatie omtrent de tractorpulling is verkrijgbaar via de leden van de Landelijke Gilde en de KVLV. (JT)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier