Tweedeverblijvers zetten juridische procedure in gang rond eigendomsrecht

Ann Spillebeen. © WK
Wim Kerkhof
Wim Kerkhof Medewerker KW

De Facebookgroep ‘Tweedeverblijvers Kust en daarbuiten’ zette vandaag de eerste juridische stappen in verband met de schending van hun eigendomsrecht.

“Onze Facebookgroep telt ondertussen meer dan 6.000 leden, waarvan er nu al zeker 300 samenspannen om de overheid te dagvaarden. Indien we niet op 8 juni mogen terugkeren naar ons tweede verblijf, starten we de procedure in eerste aanleg op om ons eigendomsrecht op te eisen in de vorm van een schadevergoeding”, zegt Ann Spillebeen, die een tweede verblijf heeft in Blankenberge. Die schadevergoeding zou dan worden weggeschonken aan een goed doel.

Druk opvoeren

“Op dit moment is er dus nog geen echt proces maar zitten we in een voorstadium. We hopen dat dit de druk op de overheid zal opvoeren”, zegt tweedeverblijver Ann Willekens. Als de Veiligheidsraad straks beslist dat de tweedeverblijvers op 8 juni nog steeds niet naar hun eigendom aan zee mogen gaan, starten ze een procedure ten gronde. “Daarbij zullen we niet alleen eisen om toch naar onze eigendom te mogen, maar ook om bij eventuele toekomstige lockdowns of pandemieën de keuze te hebben om ofwel thuis, ofwel in ons tweede verblijf te verblijven“, klinkt het.

De groep neemt Stijn Verbist onder de arm, de advocaat die ook de Antwerpse tweedeverblijver bijstaat die van de overheid 50 euro eist per dag dat hij niet naar de kust kan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier