Tweedeverblijvers mogen met onmiddellijke ingang naar hun tweede woning

De Nationale Veiligheidsraad heeft een consensus bereikt over het opheffen van het verbod op tweedeverblijvers. © belga
Olivier Neese
Olivier Neese Editieredacteur Brugsch Handelsblad Brugge - Torhout

De Nationale Veiligheidsraad heeft een consensus bereikt over het opheffen van het verbod op tweedeverblijvers. Dat zei minister-president Jan Jambon (N-VA) vandaag in het Vlaams parlement. Vanavond werd duidelijk dat dit met onmiddellijke ingang mag.

Er is binnen de Nationale Veiligheidsraad unanimiteit over het opheffen van het verbod op de tweedeverblijvers. Dat antwoordde Vlaams minister-president Jan Jambon woensdagnamiddag in het Vlaams Parlement op een vraag van N-VA-parlementslid Wilfried Vandaele. Eigenaars van een tweede verblijf maar ook langetermijnhuurders – mensen die voor minstens een jaar een woning of caravan huren -mogen hun tweede verblijf weer bezoeken.

Daarmee maakt de Nationale Veiligheidsraad een bocht van 180 graden. De raad had vorige week nog beslist dat het verbod zou duren tot 8 juni. Daar kwam veel protest op. Zo hebben honderden tweedeverblijvers hun krachten gebundeld in een juridische procedure tegen de staat. De roep om eigenaars van een tweede verblijf daar opnieuw gebruik van te laten maken, klonk de laatste dagen steeds luider. Maandag kwam ook de oproep vanuit N-VA om het verbod op tweedeverblijvers weer in te trekken.

Tevreden kustburgemeesters

De West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé maakt zich alvast zorgen. Hij vreest dat de kust nog niet klaar voor de komst van de tweedeverblijvers. Dat spreken de kustburgemeesters echter tegen. “Wij hadden al twee keer gemeld dat we klaar zijn om tweedeverblijvers te ontvangen en liefst zo snel mogelijk. Ik ben vooral blij dat de onduidelijke situatie nu weg is”, zegt Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD).

Ook Dirk De fauw (CD&V), burgemeester van Brugge en voorzitter van het overleg tussen de kustburgemeesters, is positief. “Ik wil benadrukken dat wij er als kust volledig klaar voor zijn. Zeker in Zeebrugge is er voldoende plaats. Het is een goede eerste oefening voor de zomer.”

“Ik wil benadrukken dat wij er als kust volledig klaar voor zijn” – Dirk De fauw

Burgemeesters verwachten dit weekend een toestroom aan tweedeverblijvers, maar rekenen op het gezond verstand. “Als de Veiligheidsraad het veilig vindt, zal het veilig zijn. Ik zie dat mensen hier echt afstand houden en verwacht dus dat ook tweedeverblijvers dat zullen doen”, zegt de burgemeester van Bredene Steve Vandenberghe (SP.A).

Ook in Middelkerke worden geen problemen verwacht. “Er zal inderdaad veel volk komen, maar hier is plaats genoeg. Ik reken erop dat iedereen zich aan de regels blijft houden”, zegt burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier