Tweede vijver in Maria Hendrikapark in Oostende afgesloten wegens blauwalg

Na het Spiegelmeer werd donderdagmiddag ook in de Koninginnevijver van het Maria Hendrikapark in Oostende blauwalg vastgesteld. © JRO
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

In Oostende werd in het Maria Hendrikapark een vaar- vis- en badverbod uitgevaardigd. Begin juli werd al een verbod uitgevaardigd voor het Spiegelmeer, maar nu werd ook blauwalg vastgesteld in de Koninginnevijver.

Na het Spiegelmeer werd donderdagmiddag ook in de Koninginnevijver van het Maria Hendrikapark in Oostende blauwalg vastgesteld. “Voorlopig is het voor vier weken verboden om er te varen, te vissen en te baden“, vertelt eerste schepen, Björn Anseeuw. “Blauwalgen komen voornamelijk voor bij warmer weer op stilstaande wateren. De voorbije weken heeft het relatief weinig geregend. Dat zorgt voor de ideale voedingsbron voor dit soort algen die mens en dier ernstig ziek kunnen maken.”

Het verbod op baden, vissen en varen wordt ter plaatse aangeduid met verschillende borden rond de Koninginnevijver.
Het verbod op baden, vissen en varen wordt ter plaatse aangeduid met verschillende borden rond de Koninginnevijver.© JRO

“Het verbod op baden, vissen en varen wordt ter plaatse aangeduid met verschillende borden rond de Koninginnevijver. Begin juli werden ook in het Spiegelmeer van hetzelfde Maria-Hendrikapark al blauwalgen vastgesteld. Het verbod om te vissen, baden en varen geldt ook daar nog steeds. “We volgen de situatie nauwgezet op in samenwerking met de Vlaamse Milieumaatschappij. Op basis van nieuwe testresultaten zullen we de komende dagen en weken dan beslissen of het verbod kan worden opgeheven of moet worden verlengd,” besluit Anseeuw.

“Blauwalg is vooral besmettelijk bij aanraking van het water“, vertelt waarnemend burgemeester Kurt Claeys, bevoegd voor de volksgezondheid. “Sommige soorten kunnen giftige stoffen afscheiden waarvan mensen ziek worden. De klachten bij mensen variëren van hoofdpijn, ernstige zwelling van de oogleden, irritatie van slijmvliezen, huidirritatie, misselijkheid, diarree tot koorts. De vergiften kunnen ook tot schade op lange termijn aan het zenuwstelsel leiden. Ook huisdieren kunnen ernstig ziek worden door het drinken van water met blauwalgen of door hun besmette vacht droog te likken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier