Tweede Torhouts voetbalveld in kunstgras is een feit

Diensthoofd Sport Heidi Trio en schepen van Sport Hans Blomme op het gloednieuwe kunstgrasveld. © Foto JS
Johan Sabbe

Sinds begin augustus is de nieuwe sportvloer in sporthal A in gebruik en sinds kort is ook de aanleg van het tweede voetbalveld in kunstgras af. Het bevindt zich op terrein 2 van het stedelijke sportstadion Benny Vansteelant.

De gespecialiseerde nv Sportinfrabouw toverde het bewuste natuurgrasveld op de boventerreinen van het genoemde sportstadion om tot een volwaardig kunstgrasveld voor trainingen en competitie. De kostprijs bedraagt een dikke 530.000 euro, btw inbegrepen. De voorbereidende grondwerkzaamheden werden uitgevoerd door de firma Claude Vandenbroucke en hebben een kleine 13.000 euro gekost, btw inbegrepen.

Na het kunstgras op het voetbalstadion De Velodroom beschikt Torhout nu dus over een tweede exemplaar. Het betreft een volwaardig competitieveld van 106 bij 66 meter, dat uiteraard ook geschikt is voor dagelijkse trainingen. “Onder het kunstgras bevindt zich een 40 cm dikke opbouw”, verduidelijkt schepen van Sport Hans Blomme. “Die bestaat uit drainage, grof steenpuin, fijne lavakorrels, zand, een worteldoek en een schokdempende mat. Het kunstgrastapijt zelf is opgevuld met een laag zand voor de stabiliteit en een laag kurkkorrels die zorgt voor het speelcomfort.”

Straks nog verlichting

“De belijning is in de grasmat verwerkt”, vult diensthoofd Sport Heidi Trio aan. “Het veld is omgeven door een drie meter hoge omheining. Bijgevolg kan het enkel via de toegangspoort betreden worden. De omheining moet ervoor zorgen dat er geen modder of ander vuil op het veld terechtkomt. Voor het publiek is er binnen de omheining een zone voorzien met een hekwerk waartegen er geleund kan worden om een training of wedstrijd bij te wonen. De dug-outs bieden beschutting voor de bankzitters en er is een afdak voor de supporters.”

“De voordelen van kunstgras zijn groot”, besluit schepen Blomme. “Je kunt er onbeperkt op spelen, ook in minder goede weersomstandigheden. Na een droge zomer als deze is het een pluspunt dat de kwaliteit van het veld gewaarborgd blijft. De clubs KM en SK Torhout zullen het terrein gebruiken. Overdag kunnen ook de plaatselijke scholen er terecht.”

In de loop van september wordt het veld nog voorzien van energiezuinige LED-verlichting, die qua lichtsterkte regelbaar is op trainings- of competitieniveau.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier