Tweede start van Gent-Wevelgem in Ieper zonder publiek

Renners maar geen publiek aan de Menenpoort.© EF
Renners maar geen publiek aan de Menenpoort.© EF
Redactie KW

Deze morgen is voor het tweede opeenvolgende jaar de wielerklassieker Gent-Wevelgem gestart zonder publiek in Ieper. “We hebben een verbintenis aangegaan met de organisatie tot 2024 en houden ons daar ook in deze coronatijden aan,” zegt burgemeester Emily Talpe. “We hopen volgend jaar de koers te verwelkomen met alles erop en eraan op onze Grote Markt.”

Ieper heeft zich de voorbije weken duidelijk niet laten afschrikken door corona en gericht gekozen om de stad in de kijker te plaatsen naar aanleiding van de wielerwedstrijd. “De afspraak die we gemaakt hebben met de organisatie willen we dan ook nakomen. We plaatsten andermaal het fietsmeubilair in de straten en hingen de wielertruitjes op boven de straten. Dit alles, samen met onze historische gebouwen, moet de nodige uitstraling geven. Er komt een dag waar we daarvan de vruchten zullen plukken.”

De wielerwedstrijd startte onder de Menenpoort en dit op de tonen van ‘The Flower of Forest’, de klaagzang ter ere van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog, gespeeld door een doedelzakspeler.

Burgemeester Talpe benadrukte andermaal dat deze editie absoluut geen publiek toelaat. “In oktober was dat nog enkel aan start en aankomst nu is dat over het volledige parcours. Enkel wie aan het parcours woont mag voor de woning de koers bekijken en dan alleen met 4 personen maximum.”

Een van die bevoorrechte personen was Ieperling Johan Bulens die net voor het fotoplatform woont in de Menenstraat waar de voorstelling van de renners plaatsvond. “Het is al een eindje geleden dat ik hier nog zoveel volk zag. Anders staan hier dagelijks toeristen om de Menenpoort in beeld te nemen. En tegen 20 uur is het een komen en gaan van de bussen. In deze andere tijden is het een verademing om de koers hier te zien starten. Leuk wordt zeker ook de TV-uitzending waar ik als Ieperling om de hoek weet in welke straat ze rijden. Maar wie de koers zal winnen daar heb ik het raden naar.”

(MD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.