Tweede speelzone op komst aan Finse piste tussen Nieuwstraat en P. Denyslaan in Lichtervelde

Jeugdconsulent Arne Crevits en Schepen van Jeugd Steven Bogaert op de plaats waar de nieuwe speelzone komt aan de Finse piste. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Jeugdconsulent Arne Crevits en Schepen van Jeugd Steven Bogaert op de plaats waar de nieuwe speelzone komt aan de Finse piste. (foto Kurt)©Kurt Desplenter Foto Kurt
Redactie KW

Een tijd geleden maakte het lokaal bestuur bekend deze legislatuur fors te zullen investeren in nieuwe speelelementen. Begin dit jaar werd in dat kader het skatepark aan het sportcentrum onder handen genomen. Binnenkort is de omgeving ter hoogte van de Finse piste aan de beurt, waar een gloednieuwe speelzone komt.

Het gemeentebestuur kondigde deze week de komst van een tweede speelzone aan. De aanbesteding hiervan werd op het schepencollege afgelopen dinsdag goedgekeurd. Het is de tweede fase in een breder investeringsplan, waarbij de gemeente streeft naar grotere speelzones, in plaats van de huidige afzonderlijke speelelementen op de openbare pleintjes.

Eerder werd een deel van het voorziene budget ingezet voor de aanpak van het sportcentrum Gilbert Desmedt. Er kwamen voor de allerkleinsten vier nieuwe speeltoestellen en ook het skatepark werd uitgebreid met zes bijkomende elementen.

Binnenkort ondergaat de omgeving van de Finse piste, op een terrein ter hoogte van de fietsdoorsteek tussen de Nieuwstraat en de P. Denyslaan, dus eveneens een metamorfose. Schepen van Jeugd Steven Bogaert (CD&V): “Er komen negen nieuwe speeltoestellen voor kinderen van 2 tot 12 jaar, waarbij een grote eyecatcher het pronkstuk moet worden van de site. Het gaat om een combinatietoestel met kabelbaan voor de oudere kinderen. Voor de kleinsten is er onder andere een zandtoestel voorzien en natuurlijk zijn ook de ‘usual suspects’ aanwezig, onder de vorm van schommels en een glijbaan.”

De toestellen komen in een nog aan te leggen zandzone. “Ook dit is een bewuste keuze. Enerzijds is het zand leuk om in te spelen, anderzijds zal het dienen als valbeveiliging”, legt Steven uit. De oplevering is voorzien voor halfweg augustus 2021. Kostenplaatje van dit project: 62.500 euro, exclusief plaatsing en valbeveiliging.

Werkgroep

Het blijft echter niet bij de twee speelzones aan het sportcentrum en de Finse piste. “Er staat nog een derde speelzone op de planning. Het doel is om te werken naar een speelpleinkaart, waarop inwoners zullen kunnen zien waar de verschillende speelzones zich bevinden”, zegt Steven Bogaert. “De speelpleinkaart zal daarnaast geïntegreerd worden in de fietsknooppuntenroute, zodat ook niet-inwoners de speelzones, of zogenaamde recreatieve hotspots, kunnen terugvinden tijdens een fietstocht.”

Om de nieuwe speelzones vorm te geven, werkte de gemeente nauw samen met de jeugdraad. Een werkgroep kwam verschillende keren samen om te bekijken hoe de nieuwe speelzones er zouden moeten uitzien en welk type toestellen er geplaatst konden worden voor de verschillende leeftijdsgroepen. En ook de ouders werden geraadpleegd. “ Iedereen kon zich inschrijven om input te geven rond de aankoop van de nieuwe speeltoestellen .”, aldus Steven Bogaert, “de werkgroep blijft trouwens ook nadien samenkomen om alle speelzones en speeltoestellen in de gemeente Lichtervelde verder te evalueren.”

(LH)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier