Tweede plukcirkel aangelegd in Oostkamp

De plukcirkels kunnen op het nodige enthousiasme rekenen. (foto GST)
Redactie KW

Op het speelpleintje aan de Laulierstraat in Ruddervoorde werd dit weekend een Pluk-O ofwel een plukcircel aangelegd. Pluk-O’s zijn bessenhagen in de vorm van een ‘O’, verwijzend naar Oostkamp, waar binnen verschillende soorten klein fruit worden aangeplant op een ecologisch verantwoorde manier.

Het initiatief komt vanuit het burgerinitiatief Pluk Oostkamp met Lieve Seyssens en Jan De Baere als trekkers en met een verankering binnen de werkgroep VELT Oostkamp. Dit is de tweede Pluk-O in Oostkamp, de eerste werd aangelegd in de Rozenstraat. Ze hebben een diameter van 4 meter en in de midden is er mogelijkheid om wat eetbare bloemen, kruiden of aardbeien te planten.

“De plaats waar we een Pluk-O willen aanleggen, op openbaar domein en met goedkeuring van de gemeente, kan uitgroeien naar een ontmoetingsplaats waar veel mensen komen zoals hier op het speelpleintje in Ruddervoorde. Het zijn dan wel de wijk- of buurtbewoners die instaan voor het planten, het onderhoud en natuurlijk ook voor het plukken. Ze gebruiken hierbij geen bestrijdingsmiddelen”, legt Jan De Baere uit.

Verbinding en biodiversiteit

Met de Pluk-O’s wil het burgerinitiatief de biodiversiteit en het insectenleven stimuleren, openbaar fruit toegankelijk maken maar vooral mensen samen brengen, hen samen laten werken aan een positief initiatief. “Het is natuurlijk ook een verbinding van mens en natuur waar kinderen de natuur ook leren ontdekken. Deze plekken zorgen voor meer gezelligheid en gezonde snoepplekken”, aldus Jan.

“De Pluk-O in de Rozenlaan werkte al heel verbindend. Naast de buurtbewoners zijn ook de bewoners van Klaver Vier mee komen helpen en hebben we nadien enkel maar positieve reacties ontvangen. We zijn nu al aan het uitkijken voor nieuwe locaties waar we een Pluk-O kunnen aanleggen.” (GST)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.