Tweede openbaar onderzoek rond sloop Klooster Gits

De geplande sloop van het klooster blijft voor beroering zorgen.© EV
De geplande sloop van het klooster blijft voor beroering zorgen.© EV
Emely Vanhaecke
Emely Vanhaecke Medewerker KW

Na het eerste openbaar onderzoek in december, hangt aan het klooster in Gits opnieuw een blad uit voor een tweede openbaar onderzoek. Reden daarvoor zijn de 8 bezwaarschriften die werden aangetekend. Dit keer moeten eventuele bezwaren ingediend worden bij de provincie. De sloop van het oude klooster is al een hele tijd voer voor discussie in Gits.

In juli vorig jaar werd een masterplan voorgesteld voor de kloostersite. Het masterplan houdt de sloop van het oude klooster in, de bouw van een nieuw, kleiner en energiezuinig klooster, een nieuwbouw voor de school, veel groen, fiets- en wandelpaden en op lange termijn een dienstencentrum en kinderopvang.

Voor- en tegenstanders

De kapel van het klooster, de oude muur en de grot blijven sowieso overeind. De rest van het klooster zou gesloopt worden. Over die sloop zijn de meningen al een tijdje verdeeld. Tegenstanders prijzen de symmetrie van de gevel en de grootsheid van het gebouw en willen het bewaren als erfgoed.

Voorstanders van de sloop benadrukken de grote kosten die het met zich meebrengt om het gebouw aan te passen aan de noden van nu. Ook de zusters zelf zijn in de eerste plaats vragende partij om het gebouw te slopen nu de energiekosten enorm oplopen en het aantal zusters steeds verder slinkt.

Bezwaar indienen

In december was er al een eerste openbaar onderzoek. In totaal werden toen 8 bezwaarschriften ingediend bij het gemeentebestuur. Uiteindelijk werd beslist om de omgevingsvergunning toe te kennen. “Standaard moet men in Hooglede na het verlenen van een omgevingsvergunning opnieuw een blad ophangen voor een openbaar onderzoek voor een periode van 35 dagen”, verduidelijkt burgemeester Rita Demaré. “Dat is altijd zo en heeft niks te maken met de ingediende bezwaren.” Wie nu bezwaar wil indienen, moet dat dit keer wel doen via de provincie. (EV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier