Tweede Kitchen Battle vindt plaats in Roeselare of … Smoefelare

© STEFAAN BEEL
Peter Soete

Van donderdag 20 tot en met zondag 23 september vindt in Roeselare, dat voor de gelegenheid Smoefelare wordt, hét culinaire event van het jaar plaats. In de tweede Kitchen Battle nemen de burgemeesters van vijf West-Vlaamse steden of gemeenten het met hun team op om de tweede gouden kookpot te winnen.

Roeselare is de gaststad voor de tweede editie van de Kitchen Battle. Deze culinaire strijd, waarvan de eerste werd gewonnen door Roeselare, vindt nu plaats tussen tussen Diksmuide, Izegem, Kortrijk, Oostende en Roeselare en wordt gestreden in de Sint-Amandskerk op het vernieuwde de Coninckplein op zondag 23 september.

Een culinair team bestaat uit vier personen: de burgemeester zelf en drie gekozen teamleden. Elk team krijgt assistentie van een leerling van de Kortrijkse Hotelschool.

Het voorgerecht of dessert wordt gemaakt door de burgemeester en is vooraf bepaald in samenspraak met zijn team. Het hoofdgerecht wordt à la minute verzonnen en gemaakt tijdens de wedstrijd. In samenwerking met partners en Lokaal, de markt met lokale boeren, worden allerlei ingrediënten in een winkeltje aangeboden. Hiermee gaan de teams dan creatief aan de slag om een heerlijk gerecht te bereiden. De gerechten worden beoordeeld door een professionele jury met onder meer hobbykok Claudia Allemeersch en een volksjury die er komt dankzij een samenwerking met Krant van West-Vlaanderen en Focus-WTV.

Randanimatie

De Kitchen Battle in Smoefelare is echter meer dan enkel de strijd tussen de burgemeestersteams op zaterdag. Op donderdagavond 20 september is er een Smart Food Night in de Sint-Amandskerk in samenwerking met het Huis van de Voeding, waar vijf docenten een blik werpen op innovatief voedingsonderzoek. Op vrijdag is er de wekelijkse Lokaalmarkt en smartfood workshops. Op zaterdag is er doorlopend foodfestival van RSL smaakmakers, is er een smart foodvillage en een gratis stadsspel ‘de lekkerste lettertocht’. Om 15 uur is er een Junior Kitchen Battle. Deze kookwedstrijd voor kinderen tussen vijf en twaalf jaar wordt gepresenteerd door Jeremy Vandoorne of ‘Xavier’ uit de Studio 100-reeks Rox. Alle deelnemers gaan met geschenken naar huis.

De echte Kitchen Battle start op zondag om 15u na de VIP receptie en wordt gepresenteerd door ex-Miss België Justine Dejonckheere.

De teams

Diksmuide vaardigt volgend team af: burgemeester Lies Laridon, Stijn Saint-Germain (Stijn Keukentje), Alexander Vanoverschelde (De Vrede), Bert Boussemaere (NotarisHuys). Izegem gaat de strijd aan met burgemeester Bert Maertens, Wouter Creytens (chef De Smaak), Kurt Caen (frituur ‘t Brochetje) en een nog nader te bepalen hobbykok. Voor Kortrijk komen naast burgemeester Vincent Van Quickenborne ook Mathieu Beudaert (Table d’Amis), Céline Craeynest (directeur Rhizo Kortrijkse Hotelschool) en toppatissier Niek Bossaert in actie. Oostende zakt naar Roeselare af met burgemeester Johan Vande Lanotte, Luc Deklerck (Bistro Mathilda), Tom Vanhaecke (Le Bassin) en Vida Acquaro (Ristorante Marina). Gaststad Roeselare tenslotte zet zijn beste beentje voor met burgemeester Kris Declercq, Tim Boury (Boury), Sam Swaenpoel (De Witte Merel) en Jourdan Govaere (De Schoenkliniek).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier