Tweede editie van Stadsfestival Damme gaat van start met… Margaretha-vleugel als extraatje

Een bezoek aan het festival start bij IJsberg, de voormalige jongensschool van Damme die na jarenlang verval mooi ingericht is als cultuurhuis. © Davy Coghe
Piet De Ville
Piet De Ville Medewerker KW

Op zaterdag 14 september start in het centrum van de Uilenspiegelstad de tweede editie van het Stadsfestival. “Met een boeiende combinatie van onder meer literatuur, fotografie, beeldende kunst, natuur en poëzie willen we samen met de stad Damme opnieuw een belevingsfestival voor jong en oud op het getouw zetten”, zegt intendant Jan Moeyaert. “Nieuw dit jaar is de extra locatie in de Margaretha-vleugel van het Oud Sint-Janshospitaal. Hier maken de oude zusterkamertjes nu ook deel uit van het parcours.”

Sinds de eerste editie van Stadsfestival Damme vorig jaar gaat het stadsbestuur samen met Stichting IJsberg nog een stapje verder om haar bewoners en bezoekers de tijd te geven voor ontdekking, ontmoeting en ontplooiing. De tweede editie van het festival loopt van 14 september tot en met 8 december onder de wat mysterieus klinkende noemer ‘Het nest tussen waarheid en herinnering’.

“Met een boeiende combinatie van onder andere literatuur, beeldende kunst, fotografie, muziek, filosofie, natuur en ook gastronomie wil deze editie een belevingsfestival zijn voor jong en oud”, zegt intendant Jan Moeyaert van het organiserende Stichting IJsberg, die ook tekent voor het festival van Watou. Op verschillende locaties in de stad tonen kunstenaars als Berlinde De Bryckere, Camille Dufour, Hugo Debaere, Pascal Pollier, Peter De Meyer, Els Lesage, Didier Faustino en Werther Gasperini hoe zij het thema ‘Het nest tussen waarheid en herinnering’ ervaren.

poëzieparcours

“Kunstenaars en andere scheppende mensen zijn geboeid door de materie van waarheid en herinnering. Taal en beeld zijn bij uitstek het middel waarmee zij gedachten en gevoelens vertalen en verbeelden om met zichzelf en hun medemens te communiceren. Het nest tussen waarheid en herinnering is een belangrijk deel van hun werkterrein. Tijdens Stadsfestival Damme delen zij hun bevindingen, gedachten en gevoelens met ons via hun werk”, gaat Jan Moeyaert verder.

“Nieuw dit jaar is de extra locatie in de Margaretha-vleugel van het Oud Sint-Janshospitaal. Hier maken de oude zusterkamertjes nu ook deel uit van het parcours.” Op het poëzieparcours langs een deel van de Damse vesten vinden bezoekers ‘De tijd duurt maar een mensenleven lang’: het leven en werk van schrijver-dichter Remco Campert gaan er in dialoog met de natuur.

Ook burgemeester Joachim Coens is enthousiast over deze nieuwe editie van het Stadsfestival. “Zoals bekend ondersteunen wij deze werking financieel. Maar daarnaast stellen we dus ook accommodatie ter beschikking, zoals het voormalige OCMW-rusthuis met het historische Sint-Janshospitaal en zijvleugels”, stelt de burgemeester. “

kleine evenementen

Met dit festival willen we dus ook het Damse erfgoed in de kijker zetten. In afwachting van een grondig renovatie van deze site willen we de gebruiksklaar gemaakte gebouwen zoveel mogelijk openstellen voor cultuurtoeristische activiteiten.”

Een bezoek aan het festival start bij IJsberg, de voormalige jongensschool van Damme die na jarenlang verval mooi ingericht is als cultuurhuis. “Behalve het onthaal en de eerste locatie van het festival vinden bezoekers hier vooral een gezellige ontmoetingsplek waar tijd en ruimte voor beleving centraal staan”, stelt Jan Moeyaert. “Onder de noemer Winterzinnen staan er op weekend- en feestdagen regelmatig kleine, maar fijne evenementen op de agenda die graag een brug slaan naar verschillende kunstdisciplines. Met onder andere open ateliers, intieme concerten, verrassende workshops en boeiende vertellingen staat er zeker voor elk wat wils op het programma.”

Onthaal: IJsberg, Burgstraat 5, 8340 Damme. Open van woensdag tot en met zondag van 11 uur tot 18 uur (ook open op maandag 11 november). Tickets: festivalpas 10 euro, gratis voor kinderen -12. Info: http://www.stichtingijsberg.be/.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier