Tweede editie van Lokaal Boetiek Deerlijk in Uzien: “Unieke stukken te koop”

Marie Feys van Marie Handmate Creations is een van de deelnemers aan Lokaal Boetiek in Deerlijk. © DRD
Redactie KW

In de eventhal Uzien vindt op zondag 17 november de tweede editie plaats van Lokaal Boetiek Deerlijk. Een beurs waar je juwelen, handtassen en accessoires rechtstreeks koopt van Belgische makers. Marie Feys van Marie Handmate Creations presenteert er interieuraccessoires in beton.

Marie Feys (27), dochter van Frank Feys en Hilde Migneau uit de Desselgemknokstraat in de Molenhoek, studeerde rechtspraktijk en vastgoed en werkt voor het notariaat Saey-Taelman-Degandt. Naast dat verdiepen en toepassen van wetgeving en reglementen leeft ze zich sportief uit bij badmintonclub DZ99 en laat ze haar creativiteit de vrije loop in haar bedrijfje Marie Handmate Creations.

Het uiteindelijke resultaat van mijn creaties in beton hangt af van de inspiratie van de dag

“Ik heb het niet met de paplepel meegekregen, maar toch zijn tekenen en creatief bezig zijn altijd mijn ding geweest”, start Marie haar verhaal. “Vanaf het derde leerjaar heb ik tekenles gevolgd bij Marleen Labeeuw in de Deerlijkse Tekenschool. De kunstacademie in Zwevegem was de volgend stap. Mijn huidige creatieve bezigheden zijn eigenlijk begonnen toen een vriendin mij warm maakte voor een workshop ‘creatief met beton’ in De Banier in Brugge. Ik heb me daar verder in verdiept en maak nu allerlei interieuraccessoires in beton: schalen, bloempotjes, theelichthouders, klokken en onderzetters. Werken met beton komt minder voor. Het is eens wat anders dan keramiek.”

Rechtstreeks

“Ik werk met zogenaamd ‘creatief beton’: een bestaande mengeling van zand, beton en steentjes die met water wordt gemengd. Het uiteindelijke resultaat hangt af van de inspiratie van de dag. Ik kan me daar helemaal in uitleven. Voor de afwerking, het polijsten en vernissen, kan ik tijdens drukke tijden rekenen op de hulp van mijn mama. Lokaal Boetiek was vorig jaar een enorm succes in Deerlijk. Ik heb daar heel wat opdrachten uit gehaald. Ik werk nu vaak op aanvraag, op bestelling. Mijn werken worden ook permanent tentoongesteld bij Inoxdeco in Beveren-Leie en Little Handmate Stories in Avelgem”, weet Marie te melden.

“Voor de organisatie van Lokaal Boetiek slaan we met Lokaalmarkt de handen in elkaar met Atelier Feryn, het handtassenbedrijf van de zussen Yanne, Mira en actrice en model Lize Feryn”, vult Karel Deknudt aan. “Tijdens de wekelijkse Lokaalmarkt brengen we boeren en consumenten rechtstreeks met elkaar in verbinding. Met Lokaal Boetiek doen we hetzelfde met mensen die een creatieve ambacht uitoefenen.”

Diversiteit

“Aan Lokaal Boetiek Deerlijk doen bijna veertig makers mee. Van juwelenontwerpers en lederbewerkers tot keramisten en grafisch vormgevers. Wij kiezen voor een mix van professionele makers en opkomend talent. Uit meer dan 100 inzendingen hebben we een heel sterke selectie kunnen maken, met bijna 50 procent meer makers dan vorig jaar. We zijn echt fier op de kwaliteit en diversiteit van ons aanbod. Verschillende makers zijn van Deerlijk zelf afkomstig of hebben er hun wortels”, aldus nog Karel Deknudt.

“Behalve de zussen Feryn zijn er Marie Feys (Marie Handmade Creations), Patsy Coussens, Janne Daeveloose (Janny) en Kim Vaneeckhout en Lies Devos (Zinder). Er zijn ook heel wat makers uit omringende steden en gemeenten. Rechtstreeks kopen bij de maker heeft veel voordelen. Je wint veel op prijs-kwaliteit. Je steunt lokaal ondernemerschap en duurzame productie en je koopt een uniek stuk, voor jezelf of als geschenk. Zeker als je op zoek bent naar originele cadeautjes voor eindejaar.”

Naast een groot aanbod aan makers zijn er op Lokaal Boetiek Deerlijk ook een bar en food trucks (hartig en zoet). Lokaal Boetiek Deerlijk vindt plaats op zondag 17 november van 10.30 uur tot 17.30 uur in Uzien in de De Cassinastraat. Na Deerlijk strijkt Lokaal Boetiek nog neer in Roeselare en Aalst (24 november) en in Deinze en Ieper (1 december).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier