Tweede editie van Benefiet Marthe en Raph in Deerlijk

Magali Vandebuerie en Thijs Verbeke organiseren samen met een enthousiaste werkgroep de tweede editie van de Benefiet Marthe en Raph. © DRD
Redactie KW

Magali Vandebuerie en haar man Thijs Verbeke organiseren met de medewerking van een enthousiaste werkgroep op zaterdag 2 juni de tweede editie van de Benefiet Marthe en Raph. De opbrengst van het initiatief is ten voordele van de vzw Kiekafobee die zich inzet voor terminale kankerpatiëntjes.

Magali Vandebuerie en Thijs Verbeke verloren in amper 15 maanden tijd twee kindjes. Zowel Marthe als Raph bezweken aan een genetische ziekte. “Op 4 februari 2014 kregen we met Marthe ons eerste kindje”, start Magali haar verhaal. “De eerste vijf weken na de geboorte waren we in de zevende hemel. Ze at goed en sliep al mooi door, maar op een ochtend vond ik haar helemaal blauw terug in haar bedje. Ik ben er onmiddellijk mee naar de huisarts geweest en die verwees ons door naar een kinderarts, die ons op haar beurt doorverwees naar het UZ Gent. Na die nacht kregen we een monitor mee naar huis. Een goede week later deed Marthe haar eerste zware aanval. De hartfunctie viel stil en ik kon haar reanimeren. Ze werd met spoed overgebracht naar de dienst intensieve zorgen voor kinderen in het UZ Gent.”

“Vzw Kiekafobee bezorgt terminale kankerpatiëntjes een vakantie aan zee”

“We verbleven daar negen weken aan één stuk. De artsen deden er alles aan om antwoorden te geven op onze vragen, maar dat konden ze niet. De artsen tasten nog altijd in het duister. Tijdens die negen weken deed Marthe nog geregeld een aanval. Toen ze een week stabiel was, mochten we naar huis. We waren blij, maar het was toch met een bang hartje. We zagen onze prinses zienderogen achteruit gaan en wij en de artsen konden er niets aan doen. Na een strijd van zes maanden is ze op 26 augustus 2014 overleden.”

Tweede tegenslag

“Dat was een enorme klap voor ons. Je eigen kind verliezen, is iets verschrikkelijks”, aldus Magali. “We kwamen die moeilijke periode door en de kinderwens bleef. Ik zou nog eens zwanger worden. Zeker toen de behandelende dokters stelden dat het niet genetisch was en dat er weinig gevaar was dat ook ons tweede kindje hetzelfde lot zou beschoren zijn. Onze stoere zoon Raph werd op 30 oktober 2015 geboren. Het ging enkele weken heel goed met hem, maar toen kreeg ook hij een aanval. Nog eens van de hemel in de hel. Raph deed een aanval en raakte onmiddellijk in coma. Zijn hersenen waren zodanig beschadigd dat hij niet meer levensvatbaar was. We gaven de artsen de kans om nog extra onderzoeken te doen om ons antwoorden te kunnen geven. Maar niets mocht baten en zo hebben we op 24 november ook Raph moeten afgeven. Een nieuwe domper. Na onderzoek en autopsie bleek dat Marthe en Raph een stofwisselingsziekte hadden en daarom niet lang konden leven. Welke stofwisselingsziekte het precies was, weten we nog altijd niet, want daar zijn ze nog mee bezig. Toch willen we in deze helse en moeilijke periode niet bij de pakken zitten. We willen nog iets betekenen voor andere zieke kinderen en hun familie.”

Kiekafobee

Als eerbetoon aan Marthe en Raph organiseerden Magali en Thijs, samen met hun naaste familie, op 2 juli 2016 een benefiet. Het initiatief bracht uiteindelijk 10.331,61 euro op voor de vzw Kiekafobee. “Op zaterdag 2 juni zijn we aan de tweede editie toe”, gaat Mieke Six, moeder van Magali, verder. “Ook dit keer is de opbrengst ten voordele van de vzw Kiekafobee, die terminale kankerpatiëntjes een vakantie bezorgt aan zee. De vzw ontstond in 2008 en het was aanvankelijk de bedoeling om het Kinderkankerfonds een financiële duw in de rug te geven. Na twee jaar wilde Kiekafobee graag een concreet project creëren en men koos ervoor om vakantie mogelijk te maken voor kinderen met kanker en dat in gezinsverband.”

Tweede benefiet

“Op zaterdag 2 juni valt er vanaf 13 uur van alles te beleven in de Gaverhal aan de Vercruysse de Solartstraat. We starten met een kinderdorp voor kleuters en lagere schoolkinderen. Voor 3 euro kunnen ze genieten van allerlei spelen. Om 17 uur is er een aperitiefconcert, opgeluisterd door Sim Van O. Daarna kan men aanschuiven voor het beenhamfestijn. De deelname in de kosten, één drankje inbegrepen, bedraagt 15 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen tot 12 jaar. Aansluitend is er een fuif die van passende muziek wordt voorzien door Peter Blaze, Glenn D, Robert Abigail en Rick De Hey. De toegang voor de fuif bedraagt 5 euro”, besluit Mieke Six.

(DRD)

Info en tickets: Mieke Six, 0498 64 91 79 en Magali Vandebuerie, 0495 73 06 37.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier