Tweede coronagolf krijgt ‘beiregoed’ Beernem niet klein

Gemeente Beernem lanceerde samen met Unizo tijdens de crisis de campagne 'VNBRNM'.
Arno Van Haverbeke
Arno Van Haverbeke Medewerker KW

Met verschillende grote woon-zorgcentra in de gemeente deelde Beernem tijdens de eerste coronagolf serieus in de klappen. Het aantal doden liep hoog op en burgemeester Jos Sypré (CD&V) moest zich voorbereiden op een tweede golf. Met succes, want voorlopig telt Beernem slechts één besmetting.

Eind maart 2020. De telefoon van burgemeester Sypré rinkelt. Radio 1 aan de lijn, reden van gesprek? Beernem valt binnen West-Vlaanderen op met oversterfte. “Ik heb dat meteen geduid, maar je vergeet dat niet snel. Wij zijn nu eenmaal een gemeente met zorginstellingen die corona van dichtbij meemaakten, wat tot dergelijke cijfers leidt.” Half augustus 2020 is de balans naar de andere kant gaan overhellen. Beernem doet het opmerkelijk goed in de coronacijfers.

Mensen hoop geven

Burgemeester Jos Sypré is er van overtuigd dat duidelijke communicatie de burger geruststelt: “Deze crisis is niet alleen een gezondheidscrisis en een economische crisis. Corona bezorgt ons ook een mentale crisis omdat velen hun houvast kwijt zijn. Bovendien werd onze vrijheid aan banden gelegd en moeten we constant opletten. Ik heb dan ook geprobeerd, in tegenstelling tot sommige andere gemeenten, om samen met de verschillende schepenen toch niet overal een streep door te trekken.

Ik vind dat we met Paraschol een coronaveilig evenement opzetten dat mensen bij elkaar brengt en de lokale horeca steun biedt. Oedelem Kermis zal op een alternatieve manier georganiseerd worden. Ook mentaal kan het een boost geven dat niet alles wordt afgeschaft. Eind dit jaar werden de jubilarissen gevierd. Als wij nu al beslissen om alles af te zeggen, is dat een grote domper voor de mensen die daar al jarenlang naar uitkijken. Het is bovendien ook iets wat slechts één keer kan gevierd worden, dus we zoeken op dit moment uit hoe we dat alsnog kunnen laten doorgaan.”

We wilden niet alles afschaffen. Mensen bij elkaar brengen en de horeca steunen, is belangrijk – Burgemeester Jos Sypré

De situatie bij de Vlaamse en Federale overheid maakte het de regionale overheden niet gemakkelijk. Bij gemeenten zoals Beernem was er door het aantal zorginstellingen een hoge nood aan beschermingsmateriaal en dat bezorgde burgemeester Sypré de nodige kopzorgen: “Als je zag dat de hulpverleningszones federaal werden geregeld, en woon-zorgcentra dan weer vanuit de Vlaamse regering, dan besef je dat je daar als burgemeester wat tussen zweeft. Ik denk dat iedereen zeer veel leerde uit de eerste golf, waardoor we een tweede golf steviger kunnen aanpakken.”

(lees verder onder de foto)

Burgemeester Jos Sypré. (foto AVH)
Burgemeester Jos Sypré. (foto AVH)

Toch blijven er volgens de burgemeester nog een aantal hiaten: “Lokale contacttracing is bij ons niet nodig omdat dat Vlaams wordt behandeld, maar door de wet op de privacy mogen wij niet duidelijk weten wie wel en niet besmet is. Dat maakt het voor ons moeilijk om op te volgen of die besmette personen de regels goed opvolgen om extra besmettingen te voorkomen.” Voorzichtigheid is dus geboden, want de situatie kan heel snel veranderen: “Als er een gezin besmet terugkomt, kan dat meteen voor een opflakkering zorgen, dat moeten we dus vermijden.”

Toch ook bagger

Toch kreeg de aanpak van Sypré ook kritiek. Bij het begin van de crisis nam hij gedurende één weekend de beslissing om de fietsersbrug af te sluiten voor fietsers. Hiervoor kreeg hij heel wat bagger over zich heen: “Ik heb dat gedaan om een duidelijk signaal te geven aan de fietser dat men moet opletten. Fietsers hielden er halt om een praatje te slaan, rond te kijken, met anderen even te pauzeren…, en dat kon toen simpelweg niet.”

Om zijn burgers toch te binden, lanceerde Beernem samen met Unizo tijdens de crisis ook de campagne ‘VNBRNM’: “Om het warme samenhorigheidsgevoel van Beernem te onderstrepen”, legt Sypré uit. “Ik besliste om als burgemeester in het midden van de crisis te staan. Met West-Vlaamse doenersmentaliteit tracht ik voor alles een oplossing te vinden, en dat zorgt ervoor dat we voorbereid waren op een tweede golf, die voorlopig in Beernem uitblijft.”

Jong en oud

Ook cafébaas Simon Van Parys ziet dat Beernem het goed doet. Volgens hem zijn vooral jonge mensen gedisciplineerd: “Jonge mensen volgen altijd nauwgezet de regels. Het is vaak tegen iets oudere mensen dat ik moet zeggen, ‘vergeet je mondmasker niet’, ‘af en toe eens ontsmetten’,… En natuurlijk, hoe later het wordt, hoe lakser men wordt met de regels. Dus in het algemeen vind ik niet dat de maatregelen hier voor problemen zorgen, integendeel.”

Café-uitbater Simon Van Parys.
Café-uitbater Simon Van Parys.© AVH

Van Parys ziet ook dat het momenteel verstandiger is om geen al te grote groepen samen te brengen: “Ik zie niet in waarom ik nu alternatieve evenementen en dergelijke zou moeten organiseren. Ik ben gewoon open en kan zo de regels volgen, maar ik voel niet de nood om grotere zaken te organiseren. Als we de regels volgen, zijn we er misschien sneller van af”, besluit de cafébaas.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier