Tweede cd van de Stadsfanfaren in Izegem is uit

Hans (links) en Gilles Demeurisse zijn trots op de nieuwe cd van de Koninklijke Stadsfanfaren. (foto Frank) © Frank Meurisse
Redactie KW

‘Spirit of The Terra Nova’ is de naam van de gloednieuwe cd van de Koninklijke Stadsfanfaren. Die werd voorgesteld in de Sint-Tillokerk. Hij is nu te koop bij alle leden van de muziekvereniging.

De Koninklijke Stadsfanfaren brachten 13 jaar geleden een eerste cd uit. Pas nu komt de tweede eraan. “Het duurde misschien een beetje lang, maar een cd maken met een fanfare met zoveel spelende leden vraagt veel tijd en kost ook veel geld”, zegt dirigent Hans Demeurisse. “Ondertussen maakten we met de Stadsfanfaren op muzikaal vlak toch ook al heel wat vorderingen. Momenteel spelen we in de ‘concertdivisie’ en dat is de hoogste categorie waarin een fanfareorkest als het onze kan spelen.”

Wereldpremière

De Koninklijke Stadsfanfaren bestaat ondertussen 213 jaar en naast de fanfare is er ook nog een trommelkorps en zijn er twee jeugdkorpsen.

“We streven met de fanfare naar een gezonde combinatie tussen entertainende concerten en deelnames aan internationale wedstrijden”, vervolgt Hans. “Ons orkest haalde ook al heel wat prijzen binnen. De fanfare werd verschillende keren provinciaal laureaat, was cultureel ambassadeur van onze provincie, kampioen van het Open Fanfarekampioenschap 2016, vice-kampioen van het Vlaams Open kampioenschap 2018 en vice-wereldkampioen eerste divisie op het Wereldmuziekconcours van Kerkrade (Nederland) in 2013.

“Het idee en de ruwe schetsen voor de nieuwe cd kwamen er twee jaar geleden toen componist Tom Davoren en uitgever Luc Vertommen aanwezig waren op de wereldpremière van Spirit of Terra Nova”, zegt Gilles Demeurisse, spelend lid en zoon van Hans.

“Dat was het eerste werk dat aangevraagd werd door ‘Fanfarissimo’, een consortium van 9 fanfares dat de bedoeling had om het originele repertoire voor fanfareorkest uit te breiden en nieuw leven in te blazen. Er ontstond toen een soort driehoeksverhouding tussen componist Tom Davoren, artistiek leider van uitgeverij Bandpress Luc Vertommen en de Stadsfanfaren. Een half jaar later werd de planning voor de opname van de cd gemaakt.”

Opnames

De opnames hadden plaats in het weekend van 13 tot 15 september in het auditorium van Art’Iz in de Kruisstraat.

“Dat gebeurde door het Nederlandse audiobedrijf Mirasound en opnameleider Jelle Tassyns. Wij konden vooraf onze troeven inbrengen, maar het was uiteindelijk de componist en de uitgever die beslisten. Er staan op de cd uitsluitend premières van nieuwe composities of arrangementen voor fanfare-orkest op. Vier nummers zijn van componist Tom Davoren: Spirit of The Terra Nova, Rituals, Embers en Riding To Owen. Muziek waarvoor hij inspiratie zocht in de cultuur en geschiedenis van Wales. In ‘Rituals’ ben ik als euphoniumsolist te horen. Een andere opname is ‘De Onderwaterzetting’ van Simon Van Hoecke, een symfonisch gedicht in het teken van 100 jaar Wereldoorlog I.

Kevin Houben schreef voor onze fanfare ‘Lucifer’ naar aanleiding van ons ambassadeurschap van de provincie. ‘Jubilance’ tenslotte is nog een arrangement waarmee de cd met een glimlach wordt afgesloten.” (IB)

De cd kost 15 euro en is te koop bij alle leden van de Koninklijke Stadsfanfaren of via de site www.ksfi.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier