Tweede album van Juul Wallican uit Roeselare heet ‘meer lawaai’

Juul Wallican droomt nu al over zijn derde album. (foto SB) © Stefaan Beel
Redactie KW

Met ‘Meer Lawaai’ gooide leerkracht lager onderwijs Juul Wallican (23) onlangs in een tijdspanne van nog geen jaar zijn tweede album online. Onder de artiestennaam ‘Wallican’ creëert hij lofi, een subgenre van hiphop.

Juul was achttien jaar toen hij zijn muzikale passie ontdekte. “Vroeger heb ik heel veel gesport. Vooral dansen bij Flink en Fris en een hiphopgroep was mijn ding. Door de intensiteit heb ik echter een rugblessure opgelopen. Het gebrek aan sport frustreerde mij. Op reis ben ik op een piano beginnen tokkelen en mijn interesse was gewekt. Daarna heb ik een keyboard en iets later een gitaar aangeschaft.” Juul heeft nooit notenleer gevolgd maar is blijkbaar een getalenteerde autodidact. “Door dingen op te zoeken op het internet en via vrienden die gitaarspelen, heb ik veel bijgeleerd. Drie jaar geleden ontdekte ik Garageband, een computerprogramma waarmee je muziek kunt componeren. Daarmee is het eigenlijk allemaal begonnen.”

Lofi-genre

De muziek van Wallican bevat weinig of geen tekst en dat was ook nooit de bedoeling. “Ik gebruik soms oude videoclips en implementeer die teksten in mijn nummers. De stijl heet lofi. In dit genre creëer je een authentiek geluid dat gelinkt is aan hiphop. Het is een iets rustiger tempo. Ideaal om te relaxen of op de achtergrond te laten spelen terwijl je studeert of als je aan het werk bent. Deze stijl zit momenteel in de lift”, weet Juul. “Ik heb er niet bewust voor gekozen, maar ben er toevallig in gerold. Voorbeelden heb ik niet maar ik kijk wel op naar Brihang en de befaamde rappers van NTREK. Hun beats zijn een inspiratiebron voor mij. Maar uiteindelijk heb altijd mijn eigen ding willen doen.”

Zonder promo

Juul geeft al twee jaar les. “Het voorbije jaar was ik als interim aan de slag bij De Zilverberg. Binnenkort verhuis ik naar Gent. Ik heb daar een appartement gevonden waar ik ook plaats heb om muziek te maken. Hopelijk vind ik daar vanaf september in de buurt een school waar ik les kan geven.” De reacties op zijn debuutalbum ‘Lawaai’ waren lovend.

“In de toekomst zou ik graag samenwerken met Brihang of NTREK”

“Om eens te kijken wat het zou geven, heb ik het zonder promo te voeren online gegooid. Op Spotify kun je sinds enkele jaren ook als onafhankelijk artiest muziek plaatsen. Op die eerste plaat stonden elf nummers. De opvolger heeft er twaalf. Vandaar de naam: ‘Meer lawaai’. Optreden is niet echt mijn bedoeling en mijn muziek leent zich daar ook niet toe. Dit tweede album is nog meer gefocust op het instrumentale. Ik ben het voorbije jaar gegroeid en heel tevreden over de sound. Hiervoor heb ik samengewerkt met producer Chillow, een gekende naam uit de hiphopwereld.” In de toekomst zou Wallican graag samenwerken met Brihang of NTREK. “Dan zou ik beats componeren waar zij dan hun teksten op kunnen zetten. De bedoeling is om volgend jaar weer met een nieuw album te komen”, klinkt het ambitieus. “Inspiratie heb ik genoeg.” (KK)

‘Meer Lawaai’ vind je op alle online muziekkanalen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier