Twee winterse wandelzoektochten in tijden van corona in Lichtervelde

Organisator Jef Delrue. (foto JS)
Organisator Jef Delrue. (foto JS)
Redactie KW

Veelal hebben zoektochten in de zomer plaats, maar in tijden van corona is een uitzondering op die traditie meer dan welkom. Torhoutenaar Jef Delrue, al decennialang gepokt en gemazeld in het wereldje van de speurneuzen, biedt in januari, februari en maart twee wandelzoektochten aan in hartje Lichtervelde. Met een lage drempel om deel te nemen en een resem boekenbonnen in de prijzenpot.

Jef (71) is oorspronkelijk uit Aartrijke afkomstig, maar woont al vele jaren met zijn vrouw Simonne Beernaert (70) in Torhout. Van jongs af nam hij aan zoektochten deel en begon hij er te organiseren. Hij legde zich aanvankelijk op organisaties voor één dag toe, maar geleidelijk aan focuste hij op initiatieven die een aantal maanden lopen en waarbij de deelnemers de volle vrijheid hebben om het parcours op een moment naar keuze af te leggen.

Zinvolle ontspanning

“In de donkere wintermaanden is het voor heel wat mensen momenteel nog een stuk moeilijker dan anders om zinvolle ontspanning te vinden”, zegt Jef. “Corona steekt bijna overal een stokje voor. Vanuit mijn ervaring als zoektochtenorganisator dacht ik er meteen aan om de geïnteresseerden de kans te bieden zich toch uit te leven. Dan nog onder het bekende motto een gezonde geest in een gezond lichaam , want het zoeken naar antwoorden op vragen wordt gecombineerd met wandelen. Alles gebeurt in samenwerking met de West-Vlaamse Rallyvrienden met Torhoutenaar Jos Claeys als voorzitter.”

Tocht van 2,5 KM

Het voorbije najaar pakte Jef samen met de club WRV ook al met een zoektocht in zijn eigen stad Torhout uit. “Nu heb ik mijn oog op buurgemeente Lichtervelde laten vallen”, zegt hij. “Ik wil de bewoners heel graag een zetje geven om hun vrije tijd in deze moeilijke coronatijden te helpen invullen. Zoeken verdrijft de verveling. Plus: je bent in openlucht en je hoeft bijgevolg niet constant een mondmasker te dragen.”

De twee wandelzoektochten situeren zich langs hetzelfde parcours in het centrum van Lichtervelde. Het traject is maar 2,5 kilometer lang en dus in principe voor iedereen haalbaar.

“De eerste van de twee is een eenvoudige fotozoektocht”, licht Jef toe. “Het is de bedoeling om tijdens de uitgestippelde wandeling de locatie van een aantal foto’s terug te vinden. Op elk van die locaties dient er dan een vraag beantwoord te worden. Moeilijk is het allemaal niet, maar ontspannend des te meer. Deze zoektocht is op de eerste plaats geschikt voor wie voor het eerst aan zoiets deelneemt. Je hebt er totaal geen ervaring voor nodig en evenmin naslagwerken of wat dan ook. Het plezier van het zoeken primeert volledig.”

“De tweede zoektocht hebben we de Winterzoektocht genoemd en situeert zich zoals gezegd langs hetzelfde parcours. Hier dienen er vragen beantwoord te worden die een portie gezond verstand vergen. Er zitten doordenkertjes tussen en er kunnen addertjes onder het gras zitten. De Winterzoektocht is met andere woorden wat moeilijker dan de eerste.”

Boekenbonnen winnen

Iedereen kan aan één of beide zoektochten deelnemen op een moment naar keuze, eventueel zelfs verspreid over meerdere dagen. De formulieren met de foto’s en de vragen kunnen gedownload worden via de website van de West-Vlaamse Rallyvrienden.

Rechtstreeks contact opnemen met Jef Delrue is eveneens mogelijk. Dan stuurt hij al het nodige digitaal toe. Deelnemen is goedkoop: 3 euro, te betalen op het rekeningnummer dat op de formulieren vermeld staat.

“Bewoners een zetje geven om hun vrije tijd in te vullen”

De winnaar van elk van de twee zoektochten ontvangt een boekenbon van 50 euro. Daarnaast krijgt elke deelnemer die in een van beide uitslagen op een vijfvoud eindigt (15de of 40ste bijvoorbeeld) een boekenbon ter waarde van 10 euro.

“We houden het democratisch in de hoop dat veel mensen op ons aanbod zullen ingaan”, besluit Jef. “Aan een zoektocht deelnemen, is een meerwaarde in vergelijking met gewoon wandelen.” (JS)

Info: http://www.wrvzoektochten.be of via Jef Delrue, 050 21 42 39, jef.delrue@skynet.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.