Twee West-Vlamingen bij finalisten ‘Young Belgian Talent’

Felix Vermeirsch. © (Foto GF)
Redactie KW

De vijf jonge finalisten voor de vierde editie van Young Belgian Talent zijn bekend. Dat is een driejaarlijkse wedstrijd voor uitzonderlijk getalenteerde en Belgisch klassiek geschoolde muzikanten tussen 16 en 21 jaar, die plaatsvindt op zaterdag 15 december in de legendarische studio 4 van Flagey in Brussel. Young Belgian Talent geldt in ons land als de belangrijkste competitie voor jonge musici die een internationale solocarrière nastreven.

De finalisten zijn Balder Dendievel (16, hobo) uit Oostkamp, die studeert onder Luk Nielandt aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen; Georges-Lucas Ilouridze (17, klarinet) uit Namen, die studeert onder Marie-Hélène Adnet, aan het Conservatoire Balthasar-Florence Balthasar-Florence te Namen; Sarah Bayens (18, viool) uit Antwerpen, die studeert onder Shirly Laub aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel; Felix Vermeirsch (19, cello) uit Nieuwpoort, die studeert onder Istvan Vardai en France Springuel aan de Universiteit van Muziek en Podiumkunsten in Mannheim (Duitsland); Hanne Beyens (19, klarinet) uit Gelrode (Vlaams-Brabant), die studeert onder Roeland Hendrix aan de Luca School of Arts, Campus Lemmensinstituut te Leuven.

De inzet is groot. Voor een publiek van 800 luisteraars krijgen deze vijf jonge finalisten elk zowat 15 minuten de kans om te schitteren in een begeleide solo. Maar ze maken ook voor het eerst kennis met de wedstrijdsfeer en de stress die gepaard gaat met dergelijke deelname. Een professionele jury beoordeelt hen voor 70%, het 800-koppige publiek voor 30%.

Balder Dendievel.
Balder Dendievel.© (Foto GF)

De talentenwedstrijd Young Belgian Talent (YBT) wil alvast een lacune in de huidige muziekopleiding dichten. Maar tegelijk wil de wedstrijd jonge, Belgische muzikanten uit modale gezinnen kansen geven waardoor ze kunnen uitgroeien tot topmuzikanten op het niveau van de Koningin Elisabethwedstrijd.Talenten die zich, zonder externe hulp of financiële middelen, misschien nooit sterk genoeg zouden voelen om zich te ontwikkelen. YBT is dan ook een springplank om hun internationale ambities waar te maken. De winnaar krijgt alvast een geldprijs van 1.000 euro, maar nog belangrijker is een eigen CD-opname, financiële tussenkomsten in uitgaven, gewaarborgde concertinkomsten en een coaching traject tot ze 25 jaar zijn. Die coaching gebeurt trouwens ook telkens voor de andere 4 finalisten en omvat o.a. persoonlijkheidsvorming (opbouwen van zelfvertrouwen, concentratie en podiumprésence); juridisch, financieel en marketingadvies; communicatieve vaardigheden en omgaan met social media en pers.

Daarom concerteren de laureaten van de vorige edities altijd als special guests om te laten zien hoe ver ze inmiddels staan. De Vlaamse pianiste Aveline Gram (winnares editie 2010) en de Brusselse celliste Aurore Dasesse (winnares editie 2012) konden onder de vleugels van de concertorganisatie naast een solo-cd ook een duo-cd maken. Aurore haalde met een (door YBT) professioneel geproduceerde videoclip meer dan 275.000 views (!) en de soundtrack wordt gebruikt in een Braziliaanse film. Geen enkele Belgisch klassiek geschoolde muzikante scoorde ooit zoveel ‘views’ met een clip. Ook de inmiddels 22-jarige Brusselse violist van Hongaarse origine Vilmos Csikos (winnaar editie 2015, zie ook de reportage op Bruzz TV) kon dankzij het prestige van ‘Young Belgian Talent’ in het buitenland masterclasses volgen bij gerenommeerde violisten en bereidt zich voor op de volgende Koningin Elisabethwedstrijd. Alle drie vervullen ze inmiddels hun rol als ambassadeur van de talentenwedstrijd in binnen- en buitenland en kunnen ze getuigen over de impact van de wedstrijd op hun muzikale carrière en zelfontplooiing.

Info: Young Belgian Talent, zaterdag 15 december 2018 om 20u in Studio 4, Flagey, Heilig-Kruisplein, 1050 Brussel. https://www.youngbelgiantalent.be. Tickets: www.flagey.be

(PADI – Foto GF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier