Twee West-Vlaamse deelnemers Kamp Waes beklimmen de moeilijkste berg van Europa

© (Foto DJ)
Redactie KW

Zijn Ronde van België, goed voor 1.224 kilometers fietsen in 91 uren, zit nog in de benen, of Bredenaar Matthieu Bonne gaat alweer voor een nieuw avontuur. Samen met Kamp Waes-collega en Kortrijkzaan Aaron beklimt hij straks de Eiger, de moeilijkste berg in Europa.

Eigenlijk zouden Matthieu Bonne (26) en Aaron Vanneste (31) in mei samen gaan klimmen in Noord-Amerika, maar corona dwarsboomde die plannen. Dus moest het duo uit Kamp Waes op zoek naar een alternatief. En dat is de Eiger geworden, een berg van 3970 meter hoog in Zwitserland. Matthieu Bonne reed tussendoor wel nog even zijn eigen Ronde Van België, goed voor 1.224 kilometers en 10.733 hoogtemeters, in 91 uren. “Een ingeving”, lacht Matthieu Bonne. “Maar nu zijn we ons volop aan het voorbereiden voor de Eiger, gekend als één van de moeilijkste bergen in Europa. Het is wel een heel andere training dan voor het fietsen. Mijn lichaamsgewicht moet opnieuw naar boven, zodat ik wat reservemassa heb in de bergen”.

De Eiger is niet de eerste berg die Matthieu zal beklimmen. Op zijn palmares staan onder andere de Rinjani (3726 meter, Indonesië), Pico Del Teide (3718 meter, Tenerife), Fuji (3776 meter, Japan), Haku (2702 meter, Japan), Whitney (4421 meter, Amerika), Gran Paradiso (4061 meter, Italië), Mont Blanc (4810 meter, Frankrijk), en Matterhorn (4478 meter, Zwitserland). De Bredenaar kan zo straks de ‘Alpine Big Three’ behalen, een erkenning die je krijgt als je de drie ‘monumenten’ van de Alpen beklommen hebt. “Dat zou uniek zijn. Evident zal het niet worden. De weersomstandigheden moeten ideaal zijn. Want op de route is er onder andere heel wat smeltend ijs”, zegt Matthieu. De bergbeklimmers vertrekken volgend week, eerst naar Frankrijk. “We zullen eerst enkele dagen trainen in Tignes, en reizen dan door naar de Eiger. De klim zal normaal twee dagen in beslag nemen”.

Van al zijn avonturen liet Matthieu intussen een tatoeage zetten. Naast de vele bergen, zijn ook verwijzingen naar Kamp Waes, Marathon des Sables, de Iron Man in Australië, en het Kanaal dat Matthieu overzwom in 12 uur en 47 minuten, vereeuwigd op zijn lichaam. “Maar we hebben nog wat plaats over hoor”, lacht Matthieu. Want na de Eiger staat er al een nieuw project op het programma in augustus. “Opnieuw een zwemavontuur, die niemand mij voor deed. We hebben intussen groen licht gekregen van de overheden. Waarom ik dit allemaal doe? Niet om in de aandacht te lopen. Ik jaag gewoon mijn dromen na, en die blijken nogal spectaculair te zijn”, lacht Matthieu.

Eén keer per week samen trainen in Aalbeke

Twee West-Vlaamse deelnemers Kamp Waes beklimmen de moeilijkste berg van Europa

Matthieu en ik leerden elkaar kennen in kamp Waes en besloten om samen enkele uitdagingen te doen”, vult Aaron Vanneste aan. “De eerste uitdaging voor om in mei de berg die buiten Europa ligt te beklimmen is nog niet gelukt door corona. We brainstormden wat we konden doen. Ik zou het aanvankelijk wat braver houden maar Matthieu kwam met het idee om de Eiger te beklimmen. Als ik daar aan mee zou doen, moest ik me wel héél goed voorbereiden. De Eiger is een heel moeilijke berg onderweg en ik wou mijn maat niet in de steek laten dus ga ik mee. Desnoods doet hij het laatste stuk alleen als ik het niet meer kan. Matthieu is fysiek fantastisch en ik ben dan weer goed ik klimmen en oriëntatie. We zijn dé perfecte match.”

“Ondertussen trainen we allebei dagelijks en we spreken minstens één keer per week bij mij in Avanco in Aalbeke af om samen te trainen. Het is hier een luxe met verschillende parcours en hellingen, plus we hebben hier de vijver waar we kunnen in zwemmen. Er liggen twee boeien op 50 meter van elkaar en dan zwemmen we. We doen ook soms drie uur aan een stuk hoogteparcours na elkaar.”

“De Eiger is naar techniciteit heel moeilijk, we proberen de moeilijke kant te doen. Hiervoor moeten we veel klim- en touwtechnieken gebruiken. Gelukkig vonden we enkele goede sponsors om ons materialen ter beschikking te stellen en ik Avanco hebben we ook wel wat. Dat is ons ding en ik voel me daarin thuis!” De plannen om de berg in Noord-Amerika te gaan beklimmen liggen nog niet in de ijskast. “Eens het mogelijk is doen we dat ook. Die berg is nog van een ander kaliber, maar minder klimtechnisch dan de Eiger.”

(DJ/ED)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier