Twee weken Paasfoor in Kortrijkse binnenstad afgetrapt

Donderdagnamiddag werd de Paasfoor traditioneel geopend van op de pui van het stadhuis. Een prinsesje en twee prinsjes kregen de eer dit te doen met ballonnen en muziek. Op diezelfde Witte Donderdag startte de eerste Etalagewedstrijd sinds vele jaren.

De prinsjes en prinsesje mochten de Paasfoor donderdag officieel openen. © JVGK

Om klokslag 15.30 uur werden drie zesjarigen tot prinses en prins gekroond. Zij worden allemaal 6 jaar op 29 maart. Dit jaar krijgen prinses Ann-Sophia en prinsen Joren en Oskaar de eer. Het is een traditie dat zij de volledige foor mogen aantreden als prins en prinses. Zij mochten dus de foor ‘op gang trekken’. De ‘hoogheden’ kregen een pakket waardebonnen, een grote dierenknuffel en een kroon.

Twee weken Paasfoor in Kortrijkse binnenstad afgetrapt
© JVGK

Tot en met zondag 15 april zijn er 124 attracties – van de absolute klassiekers tot de meest sensationele nieuwigheden – die zorgen voor plezier. De bekende attracties voor waaghalzen zoals de XXL, waar je aan een snelheid van 100 km per uur op een hoogte van 50 meter wordt rondgeslingerd, zijn een vaste waarde. Ook de gezinsattracties zoals de spooktrein, de polyp, de glijbaan en een wilde achtbaan zijn opnieuw van de partij. De Paasfoor 2018 biedt ook van alles om te smullen: van oliebollen, pannenkoeken, beignets en wafels over frietjes en worsten tot droogvis en escargots.

https://www.youtube.com/watch?v=tv8B4KvBWXg

Witte Donderdag

Tegelijkerijd startte ook de Etalagewedstrijd, een heropvissen van de aloude traditie van ‘etalages kijken op Witte Donderdag’. Dat was dé dag dat ouders en kinderen zich op hun paasbest kleedden om de stad in te trekken en er te flaneren langs mooi ingerichte etalages. Shop in Kortrijk en Unizo Kortrijk sloegen de handen in elkaar om deze traditie van Witte Donderdag nieuw leven in te blazen en in ere te herstellen.

Het Geroosterd Nootje.
Het Geroosterd Nootje.© JVGK

De etalagewedstrijd loopt van 29 maart tot en met 2 april. Er zijn 53 handelaars ingeschreven, verdeeld over Kortrijk. Het Geroosterd Nootje doet ook mee. “Mijn etalage is eerder beperkt. Ik hou het bij een grote paashaas en enkele accenten”, zegt Tedinka Goedhart.

Dagbladhandel en slijterij Descamps
Dagbladhandel en slijterij Descamps© JVGK

Valerie Descamps maakt de wandelaar/bezoeker nieuwsgierig. “Mijn etalage is groot en niet zo geschikt want er is geen diepte genoeg. Mijn etalagiste kwam op het idee en inkijk te maken in de vorm van een paasei. Wat de detective naast de inkijk zegt mag de bezoeker zelf ontdekken”, lacht ze.

Dolce by Erina.
Dolce by Erina.© JVGK

Eveline, zaakvoerder van Dolce by Erina maakte een etalage met een gevederd paasei en felle kleuren. “Die kleuren roepen de frisheid van de lente op. Felle kleuren maken iedereen blij”, zegt ze. Vincent Docquir hield het bij paasklokken en zachte tinten. “Typische pastelkleuren die een frisse lente aankondigen. Voor mij is het niet zo gemakkelijk een etalage te maken want mijn deuren staan wagenwijd open. Gelukkig is de gevel groot genoeg.”

Florale Vormgeving Vincent Docquir
Florale Vormgeving Vincent Docquir© JVGK

De urne voor de stemformulieren staat bij Descamps Dagbladhandel & slijterij in de Leiestraat 26. Je kan je formuleer deponeren tot en met 2 april. De consument kan stemmen via het stemformulier bij de deelnemende handelszaken. Die hebben een speciale sticker hangen. De deelnemers maken kans op een gevuld paasei van Chocolatier Dumon Kortrijk. De winnende handelaar met de mooiste etalage wordt op 4 april in de kijker gezet en krijgt ook een vermelding als Handel & Wandel in de krant ‘Deze Week’.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.