Twee vzw’s werken samen voor projecten in Afrika

Op de foto zie je de organisatoren van de benefiet. Rechtstaand v.l.n.r. Paul Vande Kerckhove (ondervoorzitter vzw Wanyuri), Relindis Sunjo (voorzitter vzw Wanyuri), Rit Vandewalle (vzw Wanyuri). Vooraan zit Nathalie Vandenabeele met dochtertje Maiya Sacko. © EDB
Redactie KW

Vzw Wanyuri zet zich in voor projecten in Kameroen, vzw Amoukanama wil een circusschool bouwen in Guinea. Beide vzw’s hebben de handen in elkaar geslagen en organiseren een benefiet op zondag 29 september in Ingelmunster. De opbrengst gaat naar de twee projecten.

Door Els Deleu

Al voor het derde jaar op rij organiseert vzw Wanyuri een benefietactie voor een project in Kameroen. “Dit jaar worden het sanitaire projecten”, vertelt voorzitter Sunjo (28). Dit keer wordt er samengewerkt met de vzw Amoukanama die een circusschool wil bouwen in Guinea. Het benefiet vindt plaats tijdens de kermis in Ingelmunster. Er is een pastabar met daarna gratis acrobatie-optreden en je kan er ook genieten van Afro-percussie.

‘s Voormiddags kunnen kinderen deelnemen aan een circusinitiatie in de sporthal in Ingelmunster terwijl er voor volwassenen een sportmarathon met Afrikaanse Zumba, Power-Up Bodyflex en Power-Up High Intensity Training is.

Vzw Wanyuri

Relindis Sunjo, die aangesproken wordt als Sunjo, komt uit Kameroen en woont sinds februari 2013 in België. “Ik studeerde economie en financiën aan de KUL en werk nu als financieel analyst bij CNH New Holland in Zwevegem”, vertelt Sunjo.

Sunjo is getrouwd met Kurt Vandewalle die uit Bissegem komt en woont in Spiere-Helkijn. Sunjo is voorzitter van de vzw Wanyuri die opgericht werd in 2016. Haar schoonbroer Paul Vande Kerckhove uit Heule is ondervoorzitter en verzorgt de communicatie. Marc Deneckere uit Spiere-Helkijn en Daphné D’Hondt uit Wielsbeke zijn ook bestuursleden. Pieter Lecomte uit Zedelgem doet de boekhouding.

Sunjo komt uit Kameroen en wou iets doen als eerbetoon aan haar mama die overleden is. Paul hielp Sunjo om de vzw Wanyuri op te richten. “Mijn mama was bezig met straatkinderen in Kameroen”, vertelt Sunjo. “Wanyuri betekent ‘kind van Yuri’, Yuri is de naam van mijn mama”, legt Sunjo uit. “Met de vzw Wanyuri investeren we in projecten zoals het bouwen van waterpompen en projecten in de landbouw en in scholen.”

“We werken in Kameroen samen met het lokale bisdom en mijn twee zussen die nog in Kameroen wonen volgen er de projecten ter plaatse op. Ik probeer er ook jaarlijks naartoe te gaan maar momenteel is het er door de burgeroorlog niet veilig. In Kameroen is er ook een gelijknamige vzw. Wij worden hier ook gesubsidieerd vanuit de provincie West-Vlaanderen.”

Vzw Amoukanama

VZW Amoukanama is een circuscompagnie die zich inzet voor projecten in Guinea. Nathalie Vandenabeele (30) uit Ingelmunster is gedelegeerd bestuurder. Ze reisde vroeger als bio-ingenieur de wereld rond. “Ik werkte aan verschillende projecten en werkte ook nog met paarden. Na een auditie bij Cavalia was ik geselecteerd en mocht ik naar Frankrijk om er een opleiding tot paardenartiest te volgen. En zo ben ik in de circuswereld terechtgekomen. Aan de show Tagad’Art van Cavalia werkte ook een groep acrobaten uit Guinea mee en zo kwam ik in contact met acrobatie.”

Ondertussen heeft Nathalie een relatie met Alseny Sacko uit Guinea. Ze hebben samen een dochtertje Maiya Sacko. “Mijn vriend die in Guinea woonde heeft me acrobatie geleerd. In Guinea is het echter gevaarlijk om acrobatie te leren. Er is geen veiligheid noch begeleiding. Men traint er gewoon op zand en vaak is het er ook vuil. Daarom zijn we met vzw Amoukanama gestart met de bouw van een circusschool.”

Tickets bestellen

Tickets bestellen kan via sunjo@wanyuri.org of amoukanama224@gmail.com. Deelnemen van 9 tot 12 uur aan de sportmarathon kost 10 euro per persoon en voor de circusinitiatie 5 euro per kind. Een ticket voor het eetfestijn in de Cultuurfabriek in Ingelmunster kost 15 euro voor volwassenen en 8 euro voor kinderen onder de 12 jaar. Een combiticket sport + eten kost 20 euro in voorverkoop voor volwassenen en 10 euro voor kinderen. Bestellen kan ook via 0496 27 55 55 of 0486 16 92 50. Wie enkel wil genieten van de optredens ‘s namiddags kan tickets krijgen aan de deur.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier