Twee super-de-luxe padelkooien in indoor De Koddaert Torhout

Op de plaats in tennishal De Koddaert waar de indoor padelkooien gebouwd zullen worden: van links naar rechts Nicole Devriese (voorzitter KTG Houtland), eigenaar Jean-Pierre Heynderick (voorzitter TC De Koddaert) en Rita Dewulf (schepen van Sport). (foto JS)©Johan Sabbe
Op de plaats in tennishal De Koddaert waar de indoor padelkooien gebouwd zullen worden: van links naar rechts Nicole Devriese (voorzitter KTG Houtland), eigenaar Jean-Pierre Heynderick (voorzitter TC De Koddaert) en Rita Dewulf (schepen van Sport). (foto JS)©Johan Sabbe
Johan Sabbe

De honger naar padel, dé racket- en balsport in opmars, is ook in Torhout groot. Een geschikte locatie voor padelbanen vinden, is echter niet evident, maar Jean-Pierre Heynderick springt in de bres. In zijn indoor tennishal op de wijk De Goede Herder wil hij op 1 oktober twee super-de-luxe padelkooien openen.

De nieuwe infrastructuur zal de plaats innemen van het huidige, wat afgezonderde tennisveld 5 in de grote hal. Die aparte ruimte kan zo goed als perfect geïsoleerd worden, zodat er nauwelijks lawaai van het padelspelen ontsnapt, noch naar buiten toe, noch naar de vier resterende tennisvelden. Want als het moeilijk is om geschikte locaties voor padelaccommodatie te vinden, dan heeft dat doorgaans met geluidsoverlast te maken. Vlakbij openluchtterreinen voor padel wonen, blijkt een verschrikking te zijn. Het constante tok-tok van de rackets en de ballen tegen de kooiwand werkt danig op de zenuwen.

Accommodatie wordt neusje van de zalm

Jean-Pierre Heynderick (63), doorgewinterde zakenman en in zijn vrije tijd voorzitter van tennisclub TC De Koddaert met ook prachtige outdoor accommodatie in Wijnendale, wil met zijn padelproject iedereen te vriend houden. Zowel de omwonenden van de indoorhal, als de andere Torhoutse tennisclub KTG Houtland, het stadsbestuur, de tennissers die aan padel geen boodschap hebben en zij die er net wél grote fan van zijn. Een voornemen waarin hij zal slagen door de twee voorziene padelkooien op een ideale plaats in te planten en uit het beste materiaal te laten vervaardigen.

Leden van de Torhoutse tennisclubs TC De Koddaert en KTG Houtland krijgen voorrang

De buurt van de indoorhal zal alvast geen last hebben van lawaai uit de padelkooien. “Ik zal het deel van het gebouw waarin de padelbanen gerealiseerd worden, met geluidswerende wanden laten isoleren”, legt Jean-Pierre uit. “Zo storen we de tennissers in het andere deel van het gebouw niet en zal er niets op straat te horen vallen. Ik ben ervan overtuigd dat indooraccommodatie de toekomst voor padel is. Zo kun je in alle weersomstandigheden spelen en hinder je de buurt niet.”

“Padel is een heel toegankelijke sport met een lage instapdrempel en dus is de vraag ernaar groot. Het struikelblok outdoor is echter recreatiegrond vinden die ver genoeg van woningen ligt. Dat is een van de redenen waarom ik de kooien niet op onze buitenterreinen in Wijnendale wil. Die tennisvelden liggen er weliswaar ver van de buren, maar padel zou er toch overlast kunnen veroorzaken. Bovendien is het niet aan de orde om daar tennisvelden op te offeren voor padel. Zelfs één outdoorterrein wegnemen, zou al dramatisch zijn, want we willen de leden van onze tennisclub het maximale comfort blijven bieden en onze jeugdwerking in geen enkel geval stokken in de wielen steken.”

De panoramische kooien worden tegen geluidsoverlast in een geïsoleerde ruimte geplaatst

“De twee panoramische padelkooien zullen het neusje van de zalm zijn. Heel luxueus afgewerkt en met constant 800 lux ledverlichting. Het worden black boxen met als ondergrond speciaal ontworpen zwart tapijt met een vleugje oranje, de typische kleuren van TC De Koddaert. De realisatie gebeurt in principe in september. Alles zou op vrijdag 1 oktober gebruiksklaar moeten zijn.”

Met terrein 5 verliest de indoorhal van De Koddaert geen volwaardig tennisveld, want het is iets te kort. Bovendien kunnen in de voorziene padelkooien perfect tennislessen voor kinderen plaatshebben. “Zo creëren we in zekere zin een veldje bij”, aldus Jean-Pierre.

Transparante afspraken inzake de verhuur

Het is belangrijk dat het privé initiatief breed gedragen wordt door zowel het stadsbestuur als KTG Houtland, de andere Torhoutse tennisclub. Nicole Devriese, voorzitter van Houtland, en schepen van Sport Rita Dewulf zijn er beiden blij mee. “Dat Jean-Pierre deze financiële inspanningen wil leveren, stemt ons gelukkig”, zeggen ze. “Op die manier kan padel ook in onze stad van de grond komen. Er is behoefte aan.”

”Het is de bedoeling om de Torhoutenaren van deze populaire sport te laten genieten en niet om er een commerciële cashmachine van te maken”, verzekert Jean-Pierre. “De verhuur zal transparant verlopen. In eerste instantie kunnen de twee Torhoutse tennisclubs op gelijke basis de padelkooien reserveren voor hun tennislessen aan kinderen tot 12 jaar. Daarna laten we de kans aan de leden van de genoemde verenigingen om tegen een vriendenprijs een abonnement voor het gebruik van de padelbanen te nemen. De allicht schaarse momenten die dan nog resten, kunnen tegen een standaardtarief aan niet-leden verhuurd worden.”

“Het komt erop neer dat we voor padel met de twee tennisclubs samenwerken en op termijn misschien tot een heuse padelclub kunnen komen. Wellicht met nog meer speelvelden, eventueel op geschikte grond van de stad.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.