Twee straffe Brugse vrouwen krijgen een straatnaam

Marie Pintelon.© Davy Coghe
Marie Pintelon.© Davy Coghe
Stefan Vankerkhoven

Twee straffe Brugse vrouwen krijgen een straatnaam. Het gaat om vroedvrouw Marie Pintelon en grafsich ontwerpster Jeanine Behaeghel.

De Brugse gemeenteraad keurde enkele nieuwe straatnamen definitief goed. Het gaat om een straat in de nieuwe verkaveling nabij Legeweg nr. 98 in Sint-Andries die de naam krijgt van Marie Pintelonstraat. Schepen van Cultuur Nico Blontrock: “Marie Pintelon (Brugge, 1894 – Brugge, 1969) was een bekende vroedvrouw en bestuurster van het Sint-Annamoederhuis aan de Sint-Annarei. Deze straatnaam kwam er dankzij de oproep #meervrouwopstraat waarbij Sofie Lemaire (Radio 1, Canvas) op zoek ging naar indrukwekkende vrouwen uit de recente en minder recente geschiedenis om hen een plek in het straatbeeld te geven. Bruggelingen konden vrouwen nomineren voor een eigen straatnaam.”

In Sint-Pieters draagt een straat in de nieuwe verkaveling nabij de Sint-Pietersmolenstraat 27 voortaan de naam Jeanine Behaeghelstraat. “Jeanine Behaeghel (Brugge, 1940 – Brugge, 1993) was een bekende Belgisch grafisch ontwerpster en kunstenares die woonde in de omgeving. Uit onderzoek bleek dat in Vlaanderen slechts 15% van alle straten en pleinen naar een vrouw genoemd zijn. Het doet me dan ook plezier dat we in Brugge nu twee ‘vrouwelijke’ straatnamen erbij krijgen”, aldus schepen Nico Blontrock.

In Dudzele tenslotte zal het door de aanleg van de nieuwe A11 afgesloten stuk van de Stationsweg (met de twee hoeves, nummers 24 en 37) dat aansluit aan de Roskamweg voortaan Roskamweg worden genoemd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier