Twee resterende West-Vlaamse studenten in het door coronavirus getroffen Noord-Italië: “Enkele dagen overleefd op diepvriespizza’s”

De twee VIVES studenten Aaron en Milan in Noord-Italië. (foto gf)
Stefan Vankerkhoven

Aan de universiteit van Liuc in Castellanza studeren momenteel twee West-Vlaamse studenten. Aaron Bataille en Milan De Coninck getuigen exclusief voor KW vanuit Noord-Italië over de toestand in het door corona getroffen gebied.

Aaron Bataille (22) uit Roeselare en Milan De Coninck (22) uit Zedelgem studeren bedrijfsmanagement aan VIVES hogeschool in Brugge. In het kader van Erasmus verblijven ze sinds 1 februari in het Noord-Italiaanse Castellanza, dat gelegen is op een half uurtje rijden van Milaan. Ze kunnen dank zij dit Europees uitwisselingsproject hun opleiding een semester in Italië volgen.

Online lessen

“De unief van Liuc is omwille van het coronavirus nu al anderhalve week gesloten. Vermoedelijk zal de campus pas vanaf 15 maart heropenen. We volgen de meeste lessen online vanuit het appartement dat we samen huren. Af en toe komen we samen voor lessen in kleine groepjes”, zegt Aaron.

Milan en Aaron zijn in tegenstelling tot vele andere studenten, na overleg met VIVES, toch in Italië gebleven. “We kregen de keuze van onze hogeschool. Het semester duurt tot 25 juni, we hebben echt geen zin om vroeger naar huis te keren. Alleen jammer dat sommige vrienden uit Nederland, Duitsland en Canada van hun overheid of school moesten vertrekken uit Italië”, zegt Milan.

Geen feestjes

De grootste aderlating voor ons is dat de organisatie die op de campus feestjes en voetbaltornooien organiseert, haar activiteiten stilgelegd heeft. Voorlopig geen feestjes meer“, zucht Aaron. Hij vindt de hysterie rond het coronavirus wat overdreven: “Het is een beetje belachelijk dat nogal wat mensen in dit stadje met mondmaskers rondlopen.”

“Een week geleden zijn de mensen beginnen hamsteren. Er lag bijna niks meer op de rekken in de winkels. We hadden zelfs geen ham of kaas als beleg voor onze boterhammen. Bijgevolg hebben we enkele dagen lang overleefd op diepvriespizza’s.”

Milan beaamt: “Normaal gezien zijn er in dit stadje dertig restaurants die via Deliveroo pizza’s leveren. Door het coronavirus is dit aantal gedaald tot amper vijf eethuizen. De meeste restaurants hebben hun deuren voor een maand gesloten. In de andere eethuizen zitten er weinig mensen te eten. Ook in de winkels loopt er niet veel volk rond.””

Aaron is niet superhard bezig met het coronavirus: “Als we een uitstapje maken naar Milaan, letten we erop om onze handen meer te wassen. Andere maatregelen nemen we niet. Zelf lopen we niet met een mondmaskertje rond. Bang voor dit virus zijn we helemaal niet.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier