Twee positieve coronatests in AZ Sint-Jan Brugge

In het AZ Sint-Jan Brugge werden twee patiënten positief getest op corona. © Davy Coghe
Hannes Hosten

In het AZ Sint-Jan Brugge werden twee patiënten positief getest op corona. Het ging niet om eigen patiënten, maar om stalen die uit andere ziekenhuizen naar Brugge werden gestuurd.

Sinds midden vorige week heeft het AZ Sint-Jan Brugge een eigen test om het coronavirus op te sporen. De stalen moeten voor analyse nog worden doorgestuurd naar het UZ Leuven, maar de test in Brugge levert tijdswinst op. Alle patiënten waarvan men denkt dat ze het coronavirus hebben, moeten een uitstrijkje laten nemen in de neus.

“Op dinsdag 3 maart werden zo 105 mensen getest”, zegt algemeen directeur dr. Hans Rigauts. “Uit de stalen die ons door andere ziekenhuizen werden toegestuurd, testten er twee positief. Het was de eerste dag dat er zo veel stalen binnenkwamen. Op vrijdag 28 februari waren er maar vier testen, op zaterdag 29 februari negen, op zondag 1 maart 31 en op maandag 2 maart 47. Tot dan waren ze allemaal negatief, maar dinsdag waren er dus twee positieve bij.”

Patiënten die vermoeden corona te hebben, leiden wij af naar afzonderlijke kamers. Daar krijgen ze een bloedonderzoek en worden dan terug naar huis gestuurd. Ze krijgen dan later het resultaat”, legt dr. Rigauts uit.

Verwarmde tent in AZ Delta

Ook in het AZ Delta in Roeselare is er een apart circuit voor mensen die mogelijk corona opliepen. “Om hen apart van de andere patiënten op te vangen, zullen we een verwarmde tent plaatsen“, zegt woordvoerster Kristien Beuselinck. “Maandag kwamen bij ons vier mensen testen in Roeselare, geen in Torhout en twee in Menen. Wij sturen de testen naar Leuven om resultaat te krijgen. Voorlopig is er bij ons niemand die positief testte. Ons lab werkt nu ook aan een eigen test. Dan zullen we sneller resultaat hebben.”

“Kalmte bewaren”

Ook het Kortrijkse AZ Groeninge beschikt over drie isolatiekamers om mensen af te scheiden die vermoeden aan het coronavirus te lijden. “Wij roepen de mensen vooral op om eerst naar de huisarts te gaan”, zegt woordvoerder Stefaan Lammertyn. “Die kan indien nodig een staal nemen en laten testen. Het is belangrijk om de kalmte te bewaren. De meeste patiënten blijven best thuis in quarantaine. Daar kunnen ze ook uitzieken.”

“Wij zijn voorzien op het onvoorziene. We kregen al enkele mensen over de vloer die vermoeden corona te hebben, maar onze spoed is nog niet overrompeld. Het is wel wat drukker dan anders”, zegt Stefaan Lammertyn. “Wij beschermen niet alleen onze patiënten, maar ook onze medewerkers. maar op dit moment zijn er bij ons geen coronapatiënten.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.