Twee nieuwe opzichters helpen schoolgaande kinderen veilig over in Lendelede

Gemachtigde opzichteres Eddy Spiessens en Mia Vanderhaeghen. foto Frank © Frank Meurisse
Redactie KW

De groep van gemachtigde opzichters werd uitgebreid met twee nieuwe vrijwilligers. Sinds maandag 7 september staan Eddy Spiessens (63) en Mia Vanderhaeghen (65) paraat om de schoolgaande kinderen veilig de straat over te helpen.

Eddy Spiessens kon onlangs voor het eerst aan de slag als gemachtigd opzichter. Hij vatte post in de Nieuwstraat ter hoogte van de schoolpoort. “Ik ben niet speciaal zenuwachtig”, lacht hij nadat hij ‘s ochtends het laatste kind veilig richting schoolpoort geloodst heeft. “We hebben een opleiding genoten en daarin werd ons op een en ander gewezen. Bovendien hield de politie mee een oogje in het zeil. Een gedroomde start dus.”

Eddy, uit de Rodemont, is sinds drie jaar met pensioen. “Wijkinspecteur Wim Callewaert sprak me aan en zei dat ze nieuwe mensen zochten. Ik ging hier onmiddellijk op in. Ik heb toch tijd. Ik ben tijdens mijn actieve loopbaan 34 jaar vrachtwagenchauffeur geweest. Ik weet dus wat veiligheid inhoudt. Ik heb onderweg onveilige situaties genoeg gezien. Daarom ben ik nu blij mijn steentje bij te kunnen dragen voor de schoolgaande kinderen.” Bij die kinderen zal hij geregeld ook zijn eigen kleinkinderen over helpen, drie van de vier lopen les in de basisschool. “Vanmorgen passeerde er al eentje”, glimlacht Eddy.

“Geen enkele auto heeft geclaxonneerd, ik vermoed dus dat het goed ging”

Zijn eerste opdracht is zonder problemen verlopen. “Geen enkele auto heeft geclaxonneerd. Dus ik vermoed dat het goed ging. Maar ook daarop zijn we voorbereid: je moet een zekere vorm van autoriteit uitstralen, als je je onzeker toont zullen ze met je voeten spelen.”

Twee ploegen

De gemachtigde opzichters vatten ‘s morgens en ‘s middags post. Ze staan op drie locaties en zijn ingedeeld in twee ploegen van drie mensen. Na 14 dagen wordt gewisseld van locatie. Bij ziekte of afwezigheid wordt onderling afgesproken. En ook Mia Vanderhaeghen staat klaar om in te springen waar nodig. Zelf maakt ze nog geen deel uit van een vaste ploeg, maar toch kwam ze al even poolshoogte nemen.

“Ik heb mezelf aangemeld als gemachtigd opzichter”, verklaart ze. “Ik vond dat echt iets voor mij. Ik was een 30-tal jaar actief in de school en heb daar nu een punt achter gezet, met pijn in het hart weliswaar. Maar door me op deze manier in te zetten is het afscheid met de kinderen niet zo bruusk.”

Praatjes zullen er echter niet bij zijn op het zebrapad. “We moeten ons concentreren op onze taak”, legt Mia uit. “Hoogstens een goeiedag. Maar nadat iedereen veilig is overgezet is er wel nog tijd voor een babbel.”

Ook zij zal kleinkinderen zien passeren. “Twee van de zes”, zegt ze. Het kriebelt om ook te kunnen starten. “Ik heb dus nog niet kunnen oefenen, maar doordat ik pal in het centrum woon, zie ik de collega’s dagelijks bezig”, besluit ze. (MI)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier