Twee nieuwe bands na muzikaal zomerkamp in Diksmuide

Acht jongeren brachten als apotheose van hun muzikale zomerkamp een podiumoptreden in muziekclub 4AD. We zien van links naar rechts Guust Vanslembrouck, Leonie Pettens, Lowie Vanslembrouck, Elin Jonckheere, Ilona Naert, Clara Boussemaere, Mila Pollentier en Babette Crombez. © foto KLD
Redactie KW

In muziekclub 4AD in Diksmuide hebben zich vorige week twee nieuwe bands gevormd: Rainbow Dux en Polaris. Dit na een intens zomerkamp, waarvoor acht jongeren zich hadden ingeschreven. Tegen het einde van de week stonden ze op het podium met een zelfgeschreven song.

De zomer van muziekclub 4AD ziet er dit jaar heel anders uit. Een veertigtal optredens moest wegens de coronacrisis worden geschrapt, maar bij 4AD bleven ze niet bij de pakken zitten. De club transformeerde naar 1.5AD en bokste een alternatief zomerprogramma met workshops en openluchtconcerten in elkaar. De 1.5 meter sessies in De Blankaart werden door velen gesmaakt. 4AD focuste deze zomer voor het eerst ook op kinderen en jongeren. Nieuw waren de zomerkampen, met als doel tieners te laten kennismaken met verschillende soorten muziek en hen klaar te stomen voor een onvervalst podiumoptreden.

Start Your Own Band

Zes meisjes en twee jongens tussen 12 en 15 jaar hadden ingetekend voor het zomerkamp Start Your Own Band, dat plaatsvond van maandag 10 tot vrijdag 14 augustus. De deelnemers werden in twee groepjes verdeeld en aangestuurd door de mensen van het feministische collectief Girls Go BOOM. “Een week lang hebben ze naar deze slotdag toegewerkt“, vertelt 4AD-medewerkster Marjan Dewulf. “Slechts enkele van hen hebben wat schoolse, muzikale ervaring, voor de andere is dit helemaal nieuw.”

“In vijf dagen tijd hebben deze jongeren muziek leren spelen, een eigen song geschreven en geleerd hoe die op het podium te brengen, via diverse initiaties zoals geluidstechniek en podiumprésence. Ze werden de hele week bijgestaan door drummer Simon Mahieu en zangeres/gitariste Naomi Sijmons, bandcoaches van Girls Go BOOM. Straks staan ze op het podium onder een zelfgekozen bandnaam. We hebben uiteraard hun ouders naar onze concertzaal uitgenodigd. Zij krijgen met de nummers We Play Music, De Grote Golf, Thank God for Insurance en Black Friday alternatieve punkpop met een vleugje noise te horen.”

Onvergetelijke week

Clara Boussemaere (14) uit Nieuwkapelle speelde elektrische gitaar bij Polaris en is bijzonder lovend. “Ik had altijd eens muziek willen spelen in een band, dat moet toch cool zijn. Toen ik hoorde over dit zomerkamp, was ik meteen verkocht. Ik speel wel piano, maar had nog nooit gitaar gespeeld. Nu heb ik echt zin om er een te kopen. Het was zo’n speciale ervaring, dat ik het gek vind dat dit kamp pas voor de eerste keer georganiseerd werd. Ik ben zoveel gegroeid in een week tijd. Ook het feministische aspect – Girls Go BOOM ijvert voor meer vrouwen op het podium – vond ik bijzonder. Ik heb er toffe mensen leren kennen en denk dat we zeker nog eens bijeenkomen om wat muziek te maken. Het is een onvergetelijke week geworden”, aldus Clara. (KLD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier