Twee matrozen krijgen een medaille voor het redden van een hond en zijn Brugs baasje

Twee Nederlandse matrozen krijgen woensdagavond een medaille van de commandant van de Marinebasis van Sint-Kruis voor moed en zelfopoffering. De reden? Zij hebben Bruggeling Steven Decaesstecker en zijn hondje Mike het leven gered, toen die aangevallen werden door twee agressieve Staffordshire Bull Terriers.

Steven Decaesstecker met matrozen Coen (links) en Kevin. © Davy Coghe

Woensdagmiddag maakte Sint-Kruisenaar Steven Decaesstecker in de Marinekazerne kennis met de twee jonge Nederlandse matrozen die door hun kordate optreden de aanval van de agressieve honden konden beëindigen. Dat verhaal lees je hier.

“Hoorden iemand schreeuwen en snelden te hulp”

Het gaat om Coen Delahaye (18) uit Geleen en Kevin Bout (21) uit Utrecht. Zij zijn twee van de 260 rekruten die dit jaar een koksopleiding aan deze Belgisch-Nederlandse militaire school volgen. “Wij waren die avond net vertrokken uit onze slaapzaal, waar er een afscheidsfeestje was. Buiten hoorden we iemand schreeuwen. We zagen in de Brieversweg iemand die vanuit zijn raam iets aan het filmen was. Hij riep ons toe: jullie zijn militairen, jullie moeten helpen! We zijn meteen over de muur geklommen en zagen wat er aan de hand was. Zonder na te denken hebben wij die twee Staffordshire Bull Terriers bij de nek gegrepen.”

Gedenkteken voor moed en zelfopoffering

Ondertussen was Steven Decaesstecker (63) al een kwartier lang aan het vechten met die honden. “Noch passerende automobilisten, noch buurtbewoners kwamen mij ter hulp. Ik viel achterover en probeerde die bijtende beesten weg te slaan. Maar ze bleven aanvallen en losten hun greep niet. Ik voelde het leven uit mijn hond Mike wegtrekken en liep zelf een diepe wonde aan de hand op. Even vreesde ik voor mijn leven.”

Steven met zijn hond Mike die een week lang tussen leven en dood zweefde. (foto gf)
Steven met zijn hond Mike die een week lang tussen leven en dood zweefde. (foto gf)

De twee matrozen konden de twee honden in bedwang houden, tot de politie vijf minuten later arriveerde. De hond Mike zweefde een week lang tussen leven en dood, maar is na een operatie herstellende. Steven Decaesstecker houdt een trauma over aan het voorval maar is zijn redders enorm dankbaar: “Ik hoorde dat ze eerst een berisping kregen, omdat ze zonder toestemming de kazerne verlaten hadden. Maar nu krijgen die helden toch een gedenkteken voor moed en zelfopoffering.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.