Twee Kortrijkzanen wagen hun kans in The Voice

Julie Van Rijckeghem.© VTM
Julie Van Rijckeghem.© VTM
Redactie KW

De Kortrijkse Julie Van Rijckeghem en Lisa Schaerlaeckens uit Marke zijn op 12 februari te zien in de Blind Auditions van The Voice van Vlaanderen op VTM. Beiden hebben een ding gemeen: de liefde voor muziek in het algemeen en de liefde voor het zingen in het bijzonder.

Julie Van Rijckeghem (25) uit Kortrijk genoot een opleiding sociologie aan de Universiteit Gent en is beroepshalve pedagogisch begeleider. Zij is getrouwd met Gerben en mama van de 2 maand oude Aster. Lisa Schaerlaeckens (23) is afkomstig uit Marke. Zij genoot een opleiding Verzorging aan Athena campus 3 Hofsteden en werkt als zorgkundige. Lisa is samen met Seppe en verhuisde onlangs naar Keiem. Beide jongedames hebben een ding gemeen: de liefde voor muziek in het algemeen en de liefde voor het zingen in het bijzonder. Dit resulteerde in de deelname aan The Voice van Vlaanderen, de wedstrijd die begint met de beruchte en beroemde Blind Auditions, waarbij een jury beslist of de deelnemers een ronde verder gaan of afvallen. De reden voor hun deelname? “Ik zong erg graag en was gewoon erg benieuwd hoe ver ik zou geraken bij een eventuele deelname”, lacht Lisa. “Vrienden zegden me dat ik het kon, ik ben er dus ingerold”, aldus Julie.

Aan ervaring hebben Julie en Lisa geen gebrek, de een echter al iets meer dan de ander. “Als kind al genoot ik van muziek. Ik zing al heel mijn leven (lacht) en trok ook naar de muziekacademie. Ik zing samen met mijn zus bij het koor Amaranthe Oudenaarde dat hedendaagse klassieke muziek brengt en waar ik mijn ei kwijt kan. Af en toe zing ik wel eens een popnummer op een huwelijk en zo kreeg ik de smaak te pakken”, vertelt Julie, die uit een muzikale familie komt. Haar mama houdt van muziek, haar broer zit in de muziekproductie en haar zus zingt in het koor.

“Voor mij was het eenvoudiger”, vertelt Lisa. “Vanaf mijn tiende zong ik op mijn kamer, alleen voor de spiegel, waar ik me onder meer aan Michael Jackson waagde. De andere nummers weet ik niet eens meer. Ik had helemaal geen ambitie om zangeres te worden of ‘in de muziek’ te gaan. Het was op dat moment mijn ontspanning, een soort uitlaatklep. Mijn grotere persoonlijke ervaring was een optreden met ons schoolkoor tijdens een show waar Brahim speciale gast was. Ik had nooit gedacht dat het zo tof zou zijn om voor een publiek op te treden.”

Leerrijke ervaring

Julie noch Lisa twijfelde eraan met welke muziek ze wilden deelnemen aan de Blind Auditions. “Echte pop, maar geen Madonna-pop. Het soort commerciële radioliedje dat je veel hoort op typische Amerikaanse of FM-zenders”, duidt Lisa. Julie hield het bij een rustig nummer genre singer-songwriter. Ik heb thuis geoefend en niet per se voor de spiegel, wel met publiek. Ik heb mijn vriend verplicht eventjes publiek te spelen.” (lacht)

Lisa Schaerlaeckens.© VTM
Lisa Schaerlaeckens.© VTM

Lisa en Julie zijn het erover eens dat hun deelname een grote, leerrijke ervaring was. “Je krijgt een zangcoach die je begeleidt: je leert met een microfoon werken en op het podium wordt getoond hoe je moet bewegen en hoe je goed onder de belichting staat. Ook op het belang van een goede ademhaling wordt gewezen”, vertelt Lisa. “Ik had wel stress, maar ik kon me focussen en me concentreren op mijn optreden. Ik leerde veel bij. Ik had vroeger al eens deelgenomen aan The Voice en was er niet door: misschien was ik toen nog te jong of was mijn stem niet matuur genoeg. Ik leerde zo dat je niet moet opgeven.”

Ook Julie leerde bij. “Van je coach krijg je ook suggesties welke nummers bij jou passen, maar ik volgde de raad niet. Ik bracht een nummer waar ik me goed bij voel: ik wilde gewoon mezelf zijn tijdens die Blind Auditions. Er was wel een opmerkelijk verschil: in het koor zing je zonder versterking en je staat letterlijk midden in de groep. Bij de audities sta je alleen met een microfoon op het podium. De zangcoach toonde mij hoe dat moest. Zeer leerrijk”, aldus Julie.

The Voice: Blind Auditions is te zien op vrijdag 12 februari vanaf 20.40 uur.

Hier kan je nog meer kandidaten van The Voice leren kennen.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.