Twee jaar na moord op haar zus mikt Anastassia op miss-kroontje: “Mama fleurt weer op”

Anastassia: "Het zal altijd moeilijk blijven, maar er komen betere tijden aan." © Olaf Verhaeghe
Olaf Verhaeghe

Anderhalf jaar na de dood van haar 19-jarige zus Youlia kijkt Anastassia Soboleva (27) zo positief mogelijk naar de toekomst. In een zoektocht naar wie ze is en waar ze voor wil staan, schreef de Kuurnse zich in voor de verkiezing van Miss de Luxe 2021. “Had je me vroeger gezegd dat ik een miss zou kunnen worden, ik had je waarschijnlijk uitgelachen.”

“Het was moeilijk. En het zal altijd moeilijk blijven. Maar als ik zie hoe mijn mama opfleurt als ze me helpt bij het kiezen van kleren of het voorbereiden op een shoot, weet ik dat er betere tijden aanbreken.” Anastassia Soboleva (27) heeft er bijzonder zware jaren opzitten. Op 1 oktober 2018 werd haar jongere zus Youlia – toen 19 – met een mes om het leven gebracht op een studentenkot in Kortrijk. Ook haar 17-jarige vriendje Nessar Jamshidi werd vermoord. De hoofdverdachte, Mohammad M., werd kort na de feiten opgepakt en zit nog altijd in de cel op verdenking van dubbele moord.

“Youlia was een heel ander type dan ik. Een dromer, een heel creatieve ook. Soms met haar hoofd in de wolken wel, maar ze wist wel goed waar ze naartoe wilde. (glimlacht) Ik was altijd de stoere, droeg een leren vestje en hield van moto’s. Ik was nooit het meisje-meisje dat kleedjes droeg, zich opmaakte of poseerde voor de foto. Ik ben lang op zoek geweest naar mezelf, ja. Zeker na de dood van Youlia wist ik niet echt meer wat mijn doelen in het leven waren. Ik zie dit verhaal met Miss de Luxe als een kans om aan mezelf te werken. Ik voel de positiviteit rondom mij, ik zie de zon weer en dat doet me bijzonder veel deugd.”

Kleur in huis

Miss de Luxe, dit jaar toen aan de tiende editie, is alles behalve een typische missverkiezing. “De kerngedachte is dat elke vrouw uniek is op haar manier. Iedereen tussen 18 en 55 jaar is welkom, je hoeft niet de ‘perfecte maten’ te hebben en het gaat veeleer om het innerlijke, om je persoonlijkheid”, vertelt Anastassia. “Je voelt dat ook in de groep. Er is geen plaats voor vooroordelen, voor oppervlakkigheid. Het voelt absoluut niet aan als een wedstrijd. Net dat maakt Miss de Luxe in mijn ogen zo mooi. Natuurlijk blijft het wel een missverkiezing en wil je er ook zo goed mogelijk uitzien. Maar hier kan en mag iedereen stralen zoals ze zijn. Je hoeft je niet anders voor te doen.”

We moeten thuis opnieuw het gevoel krijgen dat we leven. Niet dat we enkel bestaan

Begin februari kreeg Anastassia te horen dat ze zich een van de 16 finalistes mag noemen. “Ik had dat nooit verwacht. Neen, oprecht, nooit. Ik denk dat mijn eerlijkheid en mijn positiviteit, ondanks alles wat we al hebben meegemaakt, de jury heeft overtuigd. Eerlijk? Had je me vroeger gezegd dat ik een miss zou kunnen worden, ik had je waarschijnlijk ter plekke uitgelachen. (lacht luid) Toen ik het thuis vertelde, geloofden mijn ouders me eerst niet. Maar ze zijn zó blij voor me. Ze gaan er ook graag in mee. Voor hen is dit avontuur ook ergens een ‘afleiding’ van al het donkere van de voorbije maanden. Dat was voor mij ook een belangrijke reden om er vol voor te gaan. Ik wil opnieuw wat kleur in ons huis brengen. We moeten opnieuw het gevoel krijgen dat we leven, niet dat we enkel bestaan.”

Youlia werd twee jaar geleden gewelddadig om het leven gebracht.
Youlia werd twee jaar geleden gewelddadig om het leven gebracht.© Archief KW

Anastassia vertelt hoe Youlia nog in haar leven en dat van haar ouders en jongere zus aanwezig is. “Het zijn de kleine dingen. Je hoort iets, je denkt aan iets van vroeger of je kijkt even naar haar foto. Het gebeurt soms zelfs dat we op straat iemand zien die enorm goed op haar lijkt… (even stil) Alleen, ze is er niet meer. In onze gedachten en in ons hart natuurlijk wel. En dat zal altijd zo blijven. (glimlacht) Ik weet zeker dat ze trots naast me zou staan. Absoluut. Valeriya steunt mij ook enorm. Zij is qua karakter eigenlijk een mix van mij en Youlia. De ideale mix. (lacht)

Een betere ik

Wie deelneemt aan een missverkiezing, komt natuurlijk in de spotlights te staan. Dat was even wennen, moet Anastassia toegeven. “Ik heb me daar toch enigszins moeten over zetten. Ik moet actief blijven op sociale media en elke dag iets posten. Je moet jezelf toch wat bloot geven, je laat toch heel veel mensen nieuw toe in je leven. Uiteindelijk loopt het wel vlot. Zoals ik zei: ik voel vooral veel steun. Ook mijn vriendinnen hadden nooit een miss in mij gezien, maar hoe zij me helpen, is echt bijzonder.”

Tussen nu en de finale-avond op 5 december volgen voor de 16 finalistes nog een resem workshops, fotoshoots en evenementen. En normaal – als corona geen roet in het eten gooit – reist de hele groep in oktober ook naar Egypte. “Daar kijk ik écht wel naar uit”, glundert Anastassia. “Dat wordt zonder twijfel het hoogtepunt van dit avontuur. Daar zal onze band als groep nog sterker kunnen worden. Ik ben ervan overtuigd dat ik zeker goede vriendinnen zal overhouden. Elk van ons heeft haar eigen verhaal en haar eigen doel om hier aan deel te nemen. Ik denk dat we hier allemaal beter uit zullen komen. Natuurlijk droom ik nu van het kroontje, maar dat is voor mij eerlijk gezegd maar een extraatje. Miss de Luxe is vooral een pad naar een betere ik.”

Anastassia Soboleva (27) werd geboren in de voormalige Kazachse hoofdstad Almata en kwam op haar zesde samen met haar ouders naar België. Vandaag woont ze samen met hen en haar 15-jarige zus Valeriya in Kuurne. Met Youlia, in oktober 2018 op 19-jarige leeftijd overleden, heeft ze nog een zus. Anastassia werkte vroeger als kinderbegeleidster in De Kangoeroe en in De Centrumschool in Kuurne en ging ook even in de Alpro-fabriek aan de slag. Begin dit jaar besloot ze echter opnieuw te gaan studeren. Aan het CVO in Kortrijk volgt ze een 2,5 jaar durende opleiding tot administratief bediende. In haar vrije tijd houdt ze van lezen en dansen. Samen met 15 andere meisjes en vrouwen zit Anastassia in de finale van Miss de Luxe 2020. Op 5 december weet ze of ze effectief het kroontje mag opzetten. (OV)

Stemmen voor Anastassia kan via sms door ‘MDL 05’ naar 6630 te sturen. Je kan haar ook volgen via Instagram via @stasya0206.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier