Twee jaar na brand heropent gloednieuwe Kringwinkel in Zedelgem

Er was veel belangstelling voor de heropening. © HV

Nadat een brand twee jaar geleden het vorige pand in de as legde en de Zedelgemse Kringwinkel noodgedwongen naar het voormalige Blokker-filiaal verhuisde, opent De Kringwinkel opnieuw zijn deuren op de vertrouwde locatie aan de Torhoutsesteenweg. Hiermee is de eerste ecologisch gebouwde Kringwinkel een feit!

Het bestuur van De Kringwinkel ‘t rad koos samen met de bouwheer en de architect voor een ecologisch pand met onder meer doorgedreven isolatie en een BEO-veld, een manier om met energie uit de bodem het gebouw te verwarmen. Dankzij de zonnepanelen die in een latere fase worden geplaatst, wordt het gebouw helemaal energieneutraal.

Jan Dekersgieter, voorzitter van De Kringwinkel ‘t rad is een tevreden man. “Als Kringwinkel hechten we veel belang aan duurzaamheid. Via het stimuleren van hergebruik dragen we zorg voor het milieu. We zijn fier dat die zorg voor het milieu nu ook in onze infrastructuur zichtbaar wordt. We blijven innoveren om ook in de toekomst een cruciale rol te blijven spelen in het zorg dragen voor ons leefmilieu.”

Nieuwe dynamiek

Architect van de nieuwe Kringwinkel is architect Rudy Vandeputte van het Zedelgemse architectenbureau Reflekt. “Van de bouwheer kregen we de opdracht om een multifunctioneel gebouw te ontwerpen en nieuwe technieken te implementeren, rekening houdend met de wensen van De Kringwinkel. Aanvankelijk was het de bedoeling enkel een energiezuinig gebouw te ontwerpen, maar al snel hebben we ervoor geopteerd een volledig energieneutraal gebouw te realiseren. Ook de omgeving werd geoptimaliseerd met een uitgebreide parking en een grotere wadi-voorziening. Dit gebouw straalt een nieuwe dynamiek uit.”

Opening met minister

Vlaams minister van Sociale economie Hilde Crevits zal er vrijdag bij zijn om het gebouw officieel in te huldigen. “De sociale economie is een belangrijk onderdeel van onze Vlaamse economie. De Kringwinkels zijn duurzaam, creatief en ze zijn het toonbeeld van sociaal, circulair en innovatief ondernemerschap. Het doet me deugd te zien dat De Kringwinkel ‘t rad er opnieuw staat na de brand van twee jaar geleden. En hoe! Met het nieuwe gebouw wordt de duurzaamheid extra in de verf gezet. Herbruikbare spullen kunnen nu verdeeld en aangekocht worden in een volledig energieneutraal gebouw.”

Foto BC
Foto BC

De Kringwinkel, gelegen aan de Torhoutsesteenweg 236B in Zedelgem, is van dinsdag tot en met zaterdag open van 10 tot 17.30 uur. In de winkel is het gezellig vertoeven dankzij meer natuurlijk daglicht en een aangename koffiehoek. In de nieuwe winkel gaan een twintigtal mensen aan de slag, onder leiding van winkelverantwoordelijke Bart Vandoorne. Hij stuurt de medewerkers aan en coördineert de verschillende afdelingen van de winkel.

Info: www.dekringwinkel.be/trad

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier