Twee elektrische deelauto’s voor Stasegem en één voor Zwevegem

De deelwagens werden ingehuldigd. © LOO
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Vanaf nu zijn twee elektrische deelwagens van Vlaskracht ter beschikking op het kerkplein in Stasegem: een Renault Kangoo ZE Maxi bestelwagen en een Renault Zoe. Ook Zwevegem krijgt een wagen.

De Kangoo kreeg de naam ‘Tessa’ mee, naar de Red Flame Tessa Wullaert, de kapitein van onze nationale voetbaltrots, die in Stasegem woont. Zowel Stad Harelbeke als de Koninklijke Belgische Voetbalbond is verkozen tot ambassadeurs om de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (SDGs) uit te dragen naar het publiek als SDG Voices 2020.

De stad zocht ook een naam voor de Zoe. Dit wordt Gusta, een knipoog naar de parochiekerk Sint Augustinius. Op de tweede plaats eindigde de naam ‘Stacy’ met een knipoog naar de oude schrijfwijze van Stasegem. Aan de zoektocht naar de naam was een prijs verbonden: gratis kilometers met de deelwagen tot het einde van het jaar. De winnaar werd Steven Maus.

De auto’s worden gevoed met 100 procent groene stroom en is een samenwerking met Vlaskracht, een Zuidwest-Vlaamse coöperatieve, én met steun van de provincie West-Vlaanderen die daarvoor 93.600 euro ter beschikking stelde. Gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe van de Provincie West-Vlaanderen en leden van het schepencollege van beide lokale besturen huldigen de deelwagens in.

Dienst- en deelwagens

Dankzij de steun van Provincie West- Vlaanderen worden de drie elektrische deelwagens mogelijk gemaakt in Harelbeke/Stasegem en Zwevegem. Vlaskracht had hiervoor een subsidiedossier ingestuurd naar de Provincie met de steun van de lokale besturen en van de burgercoöperatie voor energie CoopStroom. Doelstelling van het project is het operationaliseren van elektrische deelwagens in combinatie met rechtstreekse stroom van zonnepaneelinstallaties in de buurt. De wagens worden ingezet, enerzijds als dienstwagens voor het lokaal bestuur en anderzijds als deelwagens voor de deelnemende coöperanten. Zo heeft het lokaal bestuur extra wagens ter beschikking die door hun personeelsleden kunnen gebruikt worden.

Een gedeelde wagen zorgt gemiddeld voor een jaarlijkse daling van 10 ton CO2-uitstoot.

Het gebruik van conventionele wagens met verbrandingsmotor wordt zo voor de lokale besturen ook mee vervangen door elektrisch aangedreven wagens. Een gedeelde wagen zorgt gemiddeld voor een jaarlijkse daling van 10 ton CO2-uitstoot. In Stasegemdorp komt er een Renault Kangoo en een Renault Zoë aan het Kerkplein en in Zwevegem een Renault Zoë aan het Gemeentepunt. De deelwagens kunnen door iedereen gebruikt worden. Met een aandeel van Vlaskracht heb je toegang tot het systeem. Vlaskracht doet een beroep op haar zustercoöperatie CoopStroom voor het deelwagensysteem. Het is een makkelijk systeem waarbij je na reservatie via de app de deuren van de wagen kan openen en de wagen loskoppelen.

Voor klimaat én mobiliteit

Einddoel van het project is dat de auto’s worden gevoed met 100 procent groene stroom. De gedeputeerde Jurgen Vanlerberghe, schepen van Duurzaamheid en Mobiliteit Tijs Naert van Harelbeke en schepen van Mobiliteit Marc Desloovere van Zwevegem lichtten het belang voor klimaat en mobiliteit toe.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier