Twee EK-dorpen in het centrum van Poperinge

Steven Meulenaere en Michael Inion waren deze week volop in de weer om alles klaar te zetten.©MICHAEL DEPESTELE
Steven Meulenaere en Michael Inion waren deze week volop in de weer om alles klaar te zetten.©MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Voetballiefhebbers zullen de komende weken meer dan aan hun trekken komen in Poperinge. In het stadscentrum worden maar liefst twee EK-dorpen gebouwd waar alle wedstrijden van de Rode Duivels gevolgd zullen kunnen worden.

Het Clarebout EK-dorp werd deze week uit de grond gestampt langs de Casselstraat op een weide van 10.000 m². Het is initiatiefnemers Steven Meulenaere en Michael Inion, ondanks de coronacrisis, dus opnieuw gelukt om een supportersdorp uit de grond te stampen.

Verrassingsgast

“Hebben we gedacht om helemaal geen EK-dorp te organiseren? Even wel, maar eigenlijk stond alles al klaar”, vertelt Steven. “Alles was vorig jaar eigenlijk al klaar, maar door corona werd het EK toen afgelast. Dit jaar was opnieuw alles klaar, maar we moesten afwachten wat de versoepelingen zouden brengen. Uiteindelijk blijven de vaste kosten hetzelfde. Het grote scherm kost hetzelfde voor 50 supporters of voor 500. Daarnaast zijn mensen ook echt blij dat ze mogen buitenkomen en dat er iets wordt georganiseerd.”

Om te voldoen aan de coronamaatregelen werd besloten om twee onafhankelijke dorpen te bouwen. “Er zijn twee dorpen met elk hun eigen bar en sanitair, maar er wordt wel naar een gezamenlijk scherm gekeken. Op het podium waar artiesten zullen langskomen hangt een tweede scherm. Op ons podium zullen dj’s en lokale bandjes langskomen om wat sfeer te brengen. Tijdens het laatste weekend komt een bekende naam naar ons Clarebout EK-dorp. Wie dat is, houden we nog even als verrassing”, lacht Steven.

Tickets en vrije ingang

De ticketverkoop ging op zondag 30 mei van start en ondertussen is de eerste match van de Belgen op zaterdag 12 juni al volledig uitverkocht. “ Voor alle matchen van de Belgen zaterdag 12 juni, donderdag 17 juni en maandag 21 juni heb je een ticket nodig om het dorp te kunnen betreden . De andere dagen wordt er niet met tickets gewerkt en is er vrije toegang. Momenteel worden 400 toeschouwers per weide toegelaten. De ticketverkoop loopt heel vlot. Voor 17 juni en 21 juni zijn er nog enkele tickets beschikbaar”, aldus Steven. “Vanaf 1 juli zullen er normaal 2.500 toeschouwers aanwezig mogen zijn. In overleg met de politie en stad Poperinge zal er gekeken worden wat mogelijk is. Als het deftig en sfeervol kan, zullen we uitbreiden.”

Het Clarebout EK-dorp zal telkens tot 23.30 uur open zijn. “Toeschouwers moeten dus niet vrezen dat ze de helft van de match zullen missen. Via onze Facebookpagina zullen we alle data en openingsuren van ons Clarebout EK-dorp communiceren. Verenigingen zijn nog steeds welkom om pintjes te tappen tegen een vergoeding.”

Horecamaatregelen

Wie wil langsgaan op het Clarebout EK-dorp moet zich aan enkele regels houden. “Wat de matchen van de Belgen betreft, kan je enkel met een ticket de weide betreden. Tickets aan de deur kopen zal niet mogelijk zijn. We moeten ons ook aan de maatregelen van de horeca houden. Dit betekent met vier aan tafel, bediening aan tafel en mondmasker dragen wanneer je de tafel verlaat.”