Twee derde horecazaken die afhaling aanbieden, werkt alle feestdagen

Velen kiezen voor de feestdagen voor afhaal bij de horecazaken.© Getty Images
Velen kiezen voor de feestdagen voor afhaal bij de horecazaken.© Getty Images
Redactie KW

Twee derde van de horecazaken die afhaalmaaltijden aanbieden, werkt zowel kerstavond en -dag, oudejaarsavond en nieuwjaarsdag om afhaalmaaltijden bij hun klanten op tafel te krijgen. Dat blijkt donderdag uit een bevraging van Horeca Vlaanderen.

De bevraging gebeurde via een onlinevragenlijst bij 1.600 restaurants en cateraars. Twee derde van de horecazaken die nu takeaway organiseren, doen dat dus alle feestdagen, en meestal ook nog op andere dagen in de periode. Andere jaren werkte ongeveer een derde van hen alle feestdagen. De helft werkte toen enkele feestdagen.

Volgens Horeca Vlaanderen blijkt uit de peiling ook dat een kleine week geleden al een op de tien horecazaken volgeboekt was voor bestellingen. In de helft van de gevallen waren de bestellingen al voor de helft of meer de deur uit. Bij twee derde van de zaken is enkel afhaal mogelijk. Om de maaltijden klaar te krijgen en de organisatie op punt te zetten, zetten ongeveer vier op de tien personeel in.

‘Grote ondersteuning’

In meer dan 95 procent van de gevallen wordt er gemiddeld besteld voor maximaal 4 personen. Als er grotere bestellingen binnenkomen, is dat in vier op de tien gevallen voor maximaal 6 personen, en in twee op de tien voor maximaal acht. Bij grotere bestellingen zouden de klanten meestal aangeven dat ze een groot gezin hebben of het eten zullen rondbrengen naar vrienden en familie.

“De vele bestellingen zijn een grote ondersteuning voor de horecazaken. Daar willen we iedereen echt enorm voor bedanken. Maar de takeaway maakt de omzet helaas niet goed. Zes op de tien horecazaken halen hiermee slechts 1 tot 25 procent van de normale omzet in die periode”, zegt Matthias De Caluwe, CEO van Horeca Vlaanderen, die oproept om de horeca massaal verder te ondersteunen.

Horeca Vlaanderen zegt daarnaast in overleg te blijven met de regeringen om in januari te landen met een relance- en steunplan voor 2021. (Belga)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.