Twee Brugse cafébazen beboet wegens niet naleven coronamaategelen

Vanaf maandag zullen we de coronapas veel vaker nodig hebben. © BELGA
Stefan Vankerkhoven

De Brugse polite heeft pv’s uitgeschreven tegen twee cafébazen die het niet nauw nemen met de coronareglementering. De ene voerde geen controle uit op CST-pasjes, de andere liet zijn personeel zonder mondmaskers opdienen.

Op 28 november waren er 1551 Bruggelingen in quarantaine, begin oktober waren het er amper 50. Deze cijfers tonen aan hoe zwaar de vierde coronagolf woedt in Brugge. In het AZ Sint-Jan vertoeven 22 patiënten met corona op intensieve zorgen, in het AZ Sint-Lucas vijf. “De helft van hen zijn niet gevaccineerd, de gevaccineerden hebben wel een voorafgaande, andere aandoening”, stelde burgemeester Dirk De fauw (CD&V) tijdens de gemeenteraad maandagavond.

Onder druk

Er zijn drie keer zoveel besmettingen in Brugge als vorig najaar. Maar er is ook goed nieuws: 93 procent van de Bruggelingen is gevaccineerd, dat is drie procent hoger dan het Vlaams gemiddelde. Maar door de vele positieve gevallen komen de zorg en grote bedrijven als Case New Holland in Zedelgem in de problemen door een gebrek aan werknemers. Daarom ook kan het Brugs vaccinatiecentrum zijn openingsuren niet uitbreiden: een gebrek aan vrijwilligers zorgt ervoor dat er niet meer dan 1500 shots per dag kunnen gegeven worden.

De lokale politie zal de komende dagen en weken strenger toezien op de naleving van de coronamaatregelen. Twee cafébazen kregen dit weekend een pv, vier anderen een waarschuwing voor het niet naleven van het sluitingsuur van 23 uur. Annick Lambrecht (Vooruit) werd gerustgesteld: fietsers zonder mondmaskers zullen niet beboet worden en wandelaars zullen voorlopig enkel gewezen worden op de mondmaskerplicht. “En de politiecamera’s langs het parcours van Wintergloed zullen enkel gebruikt worden voor crowd control: het meten van de drukte, niet om mensen te beboeten”, aldus dirk De fauw.

Op de buik

Stefaan Sintobin (VB), die zelf besmet raakte, vindt dat het Covid Safe Ticket een vals veiligheidsgevoel geeft. Alle politieke partijen keurden het goed dat Dirk De fauw een compromis bereikte met Carl Decaluwé, zodat Wintergloed Brugge kan plaatsvinden. Al meende Stefaan Sintobin dat de burgemeester plat op de buik ging voor de provinciegouverneur.

Geert Van Tieghem (N-VA) vroeg zich af welke maatregelen de stad zal nemen om de vaccinatiegraad nog te verhogen en twijfelaars nog te overtuigen. Volgens Stefaan Sintobin (VB) zal er nooit een vaccinatiegraad van 100 procent bereikt worden: “Ook bij polio gaat het slechts om 96 procent van de bevolking.”

Chris Marain (Open VLD) verzette zich als liberaal tegen een vaccinatieplicht, Pascal Ennaert (Vooruit) vergeleek corona met een voetbalwedstrijd: “Er zitten hooligans bij die de boel verzieken en mensen tegen elkaar opjutten. Complotdenkers zetten onze zorgsector onder zware druk. Laat ons stoppen met die spelletjes, dit is een kwestie van leven en dood, ons welzijn, onze welvaart.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier