Twee bekende Oostendenaars krijgen eigen parkje

Redactie KW

De stad krijgt er twee parkjes bij die genoemd worden naar bekende Oostendenaars. Nog deze zomer wordt het eerste park al gerealiseerd op de site van het voormalige ziekenhuis.

“Op de site van het voormalige Sint Jozefsziekenhuis komen er nieuwe gebouwen. Het masterplan daarvoor wordt nu opgemaakt. Maar in de buurt is er weinig groen en daar willen we wat aan doen”, duidt schepen Jean Vandecasteele (SP.A).

Bakken

De stad neemt 600 vierkante meter grond van een leegstaande parking aan de Renteniersstraat over en zal er een parkje inrichten. “We wachten niet op de invulling van de site van het ziekenhuis, maar gaan vroeger aan de slag. Van zodra we de grond verwerven zullen we er al een voorlopige inrichting doen. Er komen bakken waar buurtbewoners groenten, bloemen en kruiden kunnen planten. Het pleintje moet ook een ontmoetingsplaats worden en we gaan met de buurtbewoners samen zitten over de invulling ervan. In het voorjaar van 2019 kan dan de definitieve invulling volgen”, luidt het.

Oostende doopt de zone om in het Rose d’Ivry-parkje. Dat was de artiestennaam van Rosette Doom (1930-2008). Ze werd eerste ballerina van de Koninklijke Opera van Gent en richtte in 1949 haar eigen balletschool in Oostende op, ze was actief als lesgeefster in binnen- en buitenland. Haar school had afdelingen in Veurne, Nieuwpoort en Ieper en een vaste uitvalsbasis in de catacomben van het Casino-Kursaal. Sinds 1995 is de school gevestigd in de Peurquaetstraat.

André Ampe

“Er was ook op erfgoeddag al belangstelling. Het is een mooi eerbetoon, vlak voor de 70ste verjaardag van de school”, zegt haar dochter Carla Rabau die tot op vandaag de school leidt. Jean Vandecasteele gaat een stap verder: “Dat was een belangrijke dame in de culturele wereld. We denken ook aan een beeld in het park dat haar zal eren.”

Ook de in 2014 overleden André Ampe die in 1950 de sociale huisvestingsmaatschappij De Gelukkige Haard oprichtte en er jarenlang het boegbeeld van was, krijgt een eigen parkje. Dat komt er in de buurt van de Seringenstraat en Nieuwe Stad waar de maatschappij haar zetel en talrijke woningen heeft. (EFO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier